A klímaváltozás durva mellékhatása: ezt kevesen látták előre

agrarszektor.hu2024. szeptember 2. 09:01

Az éghajlatváltozás, amelyet részben az erdőirtás táplál, most észak felé tolja az élelmiszertermelést, és éppen azokat a területeket fenyegeti, amelyeket hagyományosan a fakitermelésre tartanak fenn – írja az Earth.com. Ez a folyamat komoly kihívást jelent élelmiszer- és faellátásunk számára, amelyeket gyakran a modern kori élet két alappillérének tartanak.

Nagy ára van az új termőföldek bevonásának

Az emelkedő hőmérséklet, amely közismerten barátságtalanná teszi a Föld egyes részeit, ezzel egyidőben sokkal kedvezőbbé teszi a hidegebb régiókat a mezőgazdaság számára. Az egykor rendhagyónak számító brit szőlőültetvények látványa mára annak szemléletes demonstrációjává vált, hogy az éghajlatváltozás hogyan határozza meg újra a világ mezőgazdasági tájképét. Ennek az elmozdulásnak azonban komor következményei vannak – figyelmeztet a cikk.

Az élelmiszer és a fa verseng

A papír és a kartonpapír, a bútorok és az épületek előállításához használt faanyag fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az élelmiszer és a fa iránti igény közötti konfliktus az éghajlatváltozás nem várt következményeiben gyökerezik.

A fa jövőjének tervezése

Ha nem sikerül csökkenteni a társadalom üvegház-gázkibocsátását, a tanulmány által említett legrosszabb forgatókönyv szerint a meglévő erdőterületek több mint egynegyede az évszázad végére mezőgazdasági művelésre alkalmasabbá válhat. Ez körülbelül 320 millió hektárt jelent, ami India területének felel meg.

Oroszországot érintené a legsúlyosabban, ahol hatalmas erdős területek válnának mezőgazdasági művelésre alkalmasabbá, különösen a burgonya-, szója- és búzatermesztés számára.

"Ötven évre előre kell gondolkodnunk, mert ha fát akarunk a jövőben, akkor most kell ültetnünk. Azok a fák, amelyeket a század végére kivágnak, már a földben vannak - sokkal lassabb ciklusban vannak, mint az élelmiszernövények" - figyelmeztetett Dr. Chris Bousfield, a cambridge-i Növénytudományi Tanszék munkatársa.

A növekvő népesség megduplázza az igényeket

Az előrejelzések szerint 2050-re mind az élelmiszer-, mind a fakereslet megduplázódik, mivel a világ népessége tovább növekszik és a jólét is nő. Az éghajlatváltozás okozta mezőgazdasági területek iránti nyomás az élelmiszer- és fakrízis egyidejű elmélyülésével fenyeget.

Ezek a területek a globális vadon utolsó bástyái, és az érintetlen trópusi erdők a Föld legváltozatosabb biodiverzitású területei közé tartoznak. "A további terjeszkedés megakadályozása kritikus fontosságú" - mondta David Edwards professzor.

Alakul a tökéletes vihar

Még ha a világ teljesíti is a nettó nulla célokat, a kutatók szerint elkerülhetetlenek a fakitermelésre és növénytermesztésre alkalmas régiók jelentős változásai. A fakitermelés évente több mint 1500 milliárd dollárral járul hozzá a nemzetgazdaságokhoz világszerte. Ezt azonban már most is veszélyezteti az éghajlatváltozás, amely hőhullámokat, erdőtüzeket és kártevőfertőzéseket okoz.

"A jövőbeni fakészletünk biztosítása talán nem tűnik olyan sürgetőnek, mint az élelmezéshez és a túléléshez szükséges élelmiszer biztosítása" - mondta Dr. Oscar Morton. "De a fa ugyanúgy beépül mindennapi életünkbe, és olyan stratégiákat kell kidolgoznunk, amelyek mind az élelmiszer-, mind a faanyagellátás biztonságát biztosítják a jövőben."

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, erdőgazdálkodás, fakitermelés, fenntarthatóság, klímaváltozás, erdőírtás, klímavészhelyzet, klímaválság,