Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.02. hétfő

agrarszektor.hu2024. szeptember 2. 07:45

Sok napsütésre számíthatunk a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.09.02.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.09.02.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.09.02.) napon.

2024.09.02. hétfő: Sok napsütésre számíthatunk a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Csapadék az ország legnagyobb részén nem várható, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki - nagyobb eséllyel az északi tájakon. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható.
Késő estére 20 és 28 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket, de az ország nagy részén folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.09.03 kedd: A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. Délután 32, 37 fok várható.

Friss híreink:

A messiást sem várták úgy, mint a szeptemberi esőt

A következő néhány hétben dől el, hogy a termelők hogyan futnak neki az őszi vetéseknek és ezáltal a következő szezonnak a tipikusnak semmiképpen nem nevezhető 2024-es nyár után. A szeptemberre remélt csapadék még rendezheti a mára tragikusan kiszáradt földeket, így egyelőre van idő a kalászosok vetéséig – igaz, a repce esetében már sürgősebb lenne az eső megérkezése. Ha lesz is csapadék, a tanulságok egyértelműek, a jó megoldás már kevésbé. Biztos, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton, de a lapunk által megkérdezett termelők máshova helyezték a hangsúlyokat. Van, aki a táblaspecifikus termelésre és a jól megalapozott önköltségszámításra építene az alternatív növények helyett, más viszont lát fantáziát a cirokban. Az öntözés persze továbbra is mindent visz – már ahol ez megoldható.

Vetés szeptemberben: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is ültetheted

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk, kihasználjuk az egyébként alapesetben üres talajt, és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején. Hazánkban számos növény vethető vagy ültethető szeptemberben, köztük olyan egynyári, szívós növények, mint a cserepes körömvirág amely néhány héttel korábban virágozik majd, mint a tavaszi vetésű társaik. A zöldségek tekintetében az olyan növényeket, mint a fokhagyma és a lóbab, már most el lehet ültetni, hogy a következő tavasszal, illetve is nyáron korábban lehessen betakarítani.

Ezt sokan elrontják a gyümölcsfák nyári végi gondozásakor: itt hibáznak

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben. A gyümölcsfák lombvédelme korábban a kórokozók elleni megelőző kezelést jelentette, hogy a levelek minél tovább, az őszi lombhullásig működjenek. Ám idén akkora az aszály, hogy már az öntözés is lombmegtartó kezelésnek számít.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Újra szavaztak az iskolai mobilokról: ez az utolsó pillanatos döntés, indul a tanév

Az új tanév kezdetével párhuzamosan ismét előtérbe kerültek az iskolakezdés kihívásai, melyekkel a magyar szülők szembesülnek. A Pénzcentrum friss felmérésében a a legfontosabb problémákról kérdeztük a szülőket: hogyan birkóznak meg a tanévkezdés anyagi terheivel, mekkora a tanárhiány a környezetükben, és mennyire elégedettek az oktatás színvonalával. Az idei tanév legnagyobb vitatémája az iskolai mobiltelefon-használat tilalma, ami sok szülő, pedagógus, szakember figyelmét felkeltette. Cikkünkben a felmérés eredményeinek első részét, a szülők véleményét és a legfontosabb trendeket mutatjuk be.

Borítékolható a káosz a vidéki iskolákban: lerántjuk a leplet a mobil-stopról és a 820 ezres bérekről

Az, hogy idén ősztől rendelet korlátozza a mobiltelefonok használatát, csak a jéghegy csúcsa...Vidéken extrém mértékű a tanárhiány, ha egy pedagógus távozik, szinte lehetetlen odahívni valakit helyette. Nincsenek szolgálati lakások, katasztrofális a vidéki közlekedés. A helyi iskolák bezárásával a falvakban az utolsó közösségi terek is megszűnnek, a gyerekek gyakran kimaradnak az oktatásból. Jelenleg nincs érdemi gyermekvédelmi rendszer, csak homofób törvény... A tanévkezdés apropóján Nagy Erzsébettel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi tagjával beszélgetett a HelloVidék.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,