Jönnek a gyógyszerautomaták Magyarországon is?

agrarszektor.hu2024. szeptember 2. 12:28

Teljesen átalakíthatják a hazai gyógyszer- és drogériapiacot, valamint első körben az étrendkiegészítők forgalmát a gyógyszerautomaták, amelyekből jelenleg két, kísérleti készülék működik, hamarosan azonban jóval több lehet belőlük. Az automaták kizárólagos forgalmazója, az IMG Csoporthoz tartozó Pegasus Informatikai Kft. szerint fontos társadalmi szempontból, hogy ezáltal olyan kistelepülésekre is elvihetnek bizonyos patikai termékeket, ahol jelenleg nem éri meg gyógyszertárat fenntartani. Ezzel párhuzamosan a meglévő gyógyszertárak költséghatékonysága is nőhet, valamint az elérhető termékek esetében 24 órás nyitvatartást jelenthet. Külföldön már vannak sikeres példák erre, ahol a sürgős esetekben éjjel és hétvégén is elérhető készítmények, valamint az intim termékek (például női higiéniai termékek vásárlása) miatt népszerűek az automaták. Idehaza azonban a szigorú szabályozás miatt erősen korlátozott az értékesíthető termékek köre, jóllehet a technológia már készen állna arra, hogy az automaták teljeskörű és biztonságos ellátást nyújtsanak.

Ezek az automaták javíthatják a gyógyszerek, illetve a gyógyhatású készítmények, étrendkiegészítők hozzáférhetőségét és kiszolgálását, lehetővé téve a betegek számára, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján hozzájussanak a szükséges készítményekhez, még a hagyományos nyitvatartási időn kívül is – áll az automatákat forgalmazó Pegasus közleményében.

A kis falvakban is megéri?

Az IMG Csoporthoz tartozó Pegasus Informatikai Kft. szerint a MedyBox automaták diszkrét vásárlási lehetőséget biztosítanak bizonyos termékek esetén, mint például óvszer vagy intim higiéniai termékek, melyek esetében a vásárlók nem szívesen fordulnak személyesen a gyógyszerészekhez. Ez a megoldás többek között külföldön, például Olaszországban és Nagy-Britanniában is működik, ahol az automatizált rendszerek nagy népszerűségnek örvendenek.

Kettő már működik

A gyógyszerautomaták bevezetése nem veszélyezteti a patikák működését. Ellenkezőleg: jelentős előnyökkel jár a gyógyszertárak számára, beleértve a hatékonyság növelését, a költségek csökkentését, nemcsak új szolgáltatást, hanem lényegében egy új értékesítési csatornát nyitva számukra a betegbiztonság szempontjainak messzemenő érvényesítésével

- közölte a Pegasus Informatikai Kft. A cég jelenleg két automatát működtet pilot jelleggel, és az így szerzett tapasztalatok alapján később döntenek a további készülékek telepítéséről. A közlemény hozzáteszi ugyanakkor, hogy Magyarországon a jelenlegi szabályozás erősen korlátozza, hogy milyen típusú gyógyszerek és gyógyhatású készítmények értékesíthetők automatákon keresztül.

A magyar szabályozás három fő gyógyszerkategóriát különböztet meg:

Vényköteles gyógyszerek: ezek csak orvos által felírt vényre, gyógyszertári személyzet által adhatók ki, és szükséges a beteg személyes azonosítása, amit az aláírás igazol.

OTC (over-the-counter) termékek: ezek vény nélkül kaphatók, de a gyógyszerészek közvetlen ellenőrzésével történik az átadásuk. Ide tartoznak például fájdalomcsillapítók és köhögés elleni szerek, melyek szabadon nem vehetők le a polcról.

Szabadon forgalmazható gyógyhatású készítmények: ide tartoznak például a tápszerek, vitaminok, gyógyteák vagy higiéniai termékek. Ezeket bárki megvásárolhatja akár drogériákban is, és ezek az egyetlen olyan termékek, amelyeket jelenleg az automatákban is elérhetővé lehet tenni.

„Ezen kategóriák közül a jelenlegi szabályozás értelmében csak az utolsó, tehát a gyógyhatású készítmények és drogériacikkek értékesíthetők automatákból. A másik két kategória értékesítése technológiai értelemben ma már biztonságosan megoldható lenne, ám a jogszabályok erre ma nem adnak lehetőséget” – közölte a cég, aki szerint akár a későbbiekben vényköteles gyógyszerek különleges tárolása, a betegek azonosítása és a megfelelő gyógyszer kiadása is precíz módon lehetséges technikai értelemben.

Hozzátették: összességében az automatizált gyógyszerforgalmazásnak Magyarországon is lenne létjogosultsága, különösen a kisebb településeken, ahol a gyógyszertári ellátás jelenleg hiányos. Azonban ennek teljeskörű megvalósításához szükség lenne a jogszabályok módosítására, első körben az OTC termékek automatizált értékesítésének engedélyezésére.

A közlemény hozzáteszi: az automaták legfontosabb előnyei között van a folyamatos, hétvégén és éjjel is biztosítható hozzáférés, a gyorsaság és hatékonyság, valamint egyben a költséghatékonyság is, hiszen a gyógyszerautomaták a patikákhoz képest jóval alacsonyabb működési költségek mellett üzemeltethetők, ez pedig lehetővé teszi, hogy olyan kistelepüléseken is legyen ellátás, ahol jelenleg nem éri meg gyógyszertárat üzemeltetni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
egészséges, egészség, kiskereskedelem, élelmiszer-kiskereskedelem, innováció, étrend-kiegészítők, vitamin, étrend-kiegészítő, kistelepülés, étrend, gyógytea,