Nem akármilyen bajnokságot rendeztek Bábolnán: mutatjuk a részleteket

agrarszektor.hu2024. szeptember 3. 09:03

Az Akhal-teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete szervezésében találkoztak július 12-13-14-én a fajta tenyésztői és kedvelői Bábolnán. Mindezt azért, hogy kiválasszák a legszebb európai méneket és kancákat. 2017 után immár másodszor került sor akhal-teke küllemi Eb-re hazánkban.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Hemra Ammannazarov, Türkmenisztán bécsi nagykövete és dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke. A rendezvényre 11 országból 59 lovat neveztek, amelyeket korcsoportok és nemek szerinti kategóriákban bírálták a VNIIK (Összoroszországi Lótenyésztési Kutató Intézet, az eredő törzskönyvet vezető intézmény) képviselői. A lovak nemcsak kézen vezetve kerültek bemutatásra a szombati show-n, hanem vasárnap szabadonugró szám is volt a fedeles lovardában, majd ezt követően díjlovaglásban (A6 kategóriában) mérte össze tudását a 16 versenyző - írja a MÁSZ.

Az Európa Champion és a reserve Európa Champion címet is egy-egy magyar tulajdonú ló nyerte, előbbit dr. Kocs Mihály Opra nevű pej kancája, utóbbit dr. Börcsök Ádám saját tenyésztésű Celestina Shung nevű fiatal cremello kancája. A Sport Reménység címet Sasa Mutic szlovén tenyésztő Dofin nevű, dagesztáni tenyésztésű sárga ménje kapta, aki megnyerte a szabadonugrót és díjlovaglásban is helyezve volt. A Tenyésztési Reménység címet Somogyvári Anett aranypej ménje, a minden kategóriában kiválóan teljesítő türkmén tenyésztésű Amurgi nyerte el.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
állattenyésztés, kiállítás, európa, verseny, , tenyésztés, lovak, ménes,