Sok a kérdés a földügyekkel kapcsolatban: itt kapnak választ a gazdák

Sok a kérdés a földügyekkel kapcsolatban: itt kapnak választ a gazdák

agrarszektor.hu
A földügyi kérdésekkel kapcsolatos feladatra kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tagság földügyi kérdéseivel is fordulhat a kamara szakembereihez, akik ingyenes tanácsadást nyújtanak. Emellett a NAK a földforgalmi szabályozás területén is aktív szerepet vállal a jogalkotás folyamatában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a helyi gazdálkodói érdekek védelme és a földforgalmi törvényben foglalt általános agrár- és földbirtokpolitikai célok elérése érdekében évről-évre kiemelt jelentőségű feladatként végzi földügyi tevékenységét. A gazdálkodók általános, vagy konkrét földügyi kérdésekben is tanácsokat kaphatnak, ingyenesen - írja közleményében a NAK.

A NAK földügyi tevékenységének fontos része a Földforgalmi törvényben meghatározott szerepvállalás a termőföldek adásvételi, csere és haszonbérleti szerződéseinek jóváhagyására irányuló hatósági eljárásban. A Földforgalmi törvény meghatározza, hogy ezeket a feladatokat a NAK az adott föld fekvése szerinti területi szervei, azaz a helyi földbizottságokon keresztül látja el. Az elmúlt évben a NAK 19 vármegyei elnöksége a helyben kialakult szokások alapján egy, illetőleg kéthetes gyakorisággal 750 földbizottsági ülést tartott. Ezeken az üléseken összesen 57.079 ügyben hoztak döntést. Ezen ügyekben a 3.155 magyarországi településből 3.056 település volt érintett, összesen 81.697 földrészlettel.

A hatályos eljárásrend szerint a földhivataltól beérkező megkereséseket azok feldolgozása után a vármegyei földügyi hálózat munkatársai - gyakran a falugazdász hálózat közreműködésével - továbbítják előzetes véleményezésre a Települési Agrárgazdasági Bizottságok (TAB) vezetőségeinek. A Kamarához kapcsolódóan jelenleg 2.373 TAB működik, lefedve az ország valamennyi települését. Az elmúlt évben a vizsgált szerződések 97 százalékát támogatták a helyi földbizottságok.

A földforgalomhoz tartozik a föld használati jogának megszerzése is. A haszonbérleti szerződések véleményezésében a NAK 2022. júliusa óta vesz részt. Amennyiben a vármegyei elnökség úgy ítéli meg, hogy a bérleti díj a helyben szokásoshoz képest aránytalanul magas, úgy azt egy indokolt nyilatkozattal jelzi a földhivatal felé. Az elmúlt évben a kamarai vármegyei elnökségek 44.861 haszonbérleti szerződést vizsgáltak meg és 295 esetben küldtek nyilatkozatot a földhivatalnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 3. 13:27