Brüsszel megkapta a jelentést: így alakulhatnak a támogatások a jövőben

agrarszektor.hu2024. szeptember 4. 14:09

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma átvette az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló stratégiai párbeszéd zárójelentését, amelyet a csoport elnöke, Peter Strohschneider professzor adott át. A „Közös európai mezőgazdasági és élelmiszeripari kilátások” című jelentésben a szerzők értékelik a kihívásokat és a lehetőségeket, majd ajánlásokat fogalmaznak meg. A javaslataik iránymutatásul szolgálnak majd az Európai Bizottság számára, amikor az kialakítja a mezőgazdaságra és az élelmiszerekre vonatkozó stratégiai jövőképet, amelyet Ursula von der Leyen elnök második mandátumának első 100 napjában fog benyújtani.

A Bizottság nagyra értékeli a stratégiai párbeszédben részt vevő 29 tag 2024 januárja, a párbeszéd Ursula von der Leyen elnök általi elindítása óta végzett fontos munkáját, és hálás azért, hogy a tagok a folyamat egésze során konstruktív együttműködést folytattak a zárójelentés véglegesítése és egyhangú jóváhagyása érdekében. A mai eredmények is megmutatják, hogy lehetséges konszenzust kialakítani az agrár-élelmiszeripari lánc különböző pontjain megjelenő fontos érdekek között, még akkor is, ha az agrár-élelmiszeripari kérdésekről szóló nyilvános vita rendkívül polarizált - írja közleményében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Ha kitartunk e megközelítés mellett, és továbbra is ösztönözzük a párbeszédet és erősítjük a kölcsönös bizalmat a különböző nézőpontú szereplők között, akkor tartós megoldások születhetnek, melyek versenyképes, ellenállóképes, sokszínű és fenntartható uniós agrár-élelmiszeripari rendszereket eredményeznek. A Bizottság ezért alaposan meg fogja vizsgálni a jelentés arra vonatkozó ajánlásait, hogy ki kell alakítani egy új platformot, melynek révén az agrár-élelmiszeripari ágazat különböző részein aktív szereplők, a civil társadalom képviselői és a tudományos élet szereplői folyamatosan mérlegelhetik az agrár-élelmiszeripari rendszerek fenntarthatóbbá és ellenállóképesebbé tételére irányuló stratégiákat.

A párbeszédről készült jelentés szerint az élelmiszerek és a mezőgazdasági termékek előállítása alapvető elemét képezi az európai társadalomnak és Európa biztonságának, az európai élelmiszerek és gazdálkodási rendszerek sokszínűsége pedig fontos értéket jelent. A stratégiai párbeszéd résztvevői egyetértenek abban, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósága erősítheti egymást, különösen, ha ezt koherens szakpolitikai intézkedések is támogatják. A résztvevők a jelentésben kiemelik a piacok, az étkezési szokások és a fenntarthatóságot szolgáló innováció szerepét is.

A jelentésben részletezett ajánlások öt pillérre épülnek:

  • Együttműködés a fenntartható, ellenálló és versenyképes jövőért: ez a rész foglalkozik a KAP-nak a fenntarthatóbb és versenyképesebb élelmiszerrendszerek felé történő kiigazításával, valamint a gazdálkodók élelmiszer-értékláncban elfoglalt pozíciójának megerősítésével, a hozzáféréssel. 
  • Előrelépés a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek felé: az e cím alatt található ajánlások a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok támogatására és előmozdítására irányulnak, beleértve az állattenyésztést is, és támogatják az állatjólléttel kapcsolatos fokozott tudatosságot.
  • Az átalakuló rugalmasság előmozdítása: a növekvő környezeti, éghajlati, geopolitikai és gazdasági kockázatokkal szemben a jelentés felvázolja a kockázatkezelési eszközök és a válságkezelés megerősítésének szükségességét, valamint a termőföldek jobb megőrzését és kezelését.
  • Vonzó és sokszínű ágazat építése: ebben a részben a generációk megújulásának és a nemek közötti egyenlőségnek fontosságát részletezik, valamint a munkavállalók védelmének szükségességét.
  • A tudáshoz és az innovációhoz való jobb hozzáférés és azok felhasználása.
Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, állattenyésztés, mezőgazdaság, európai-bizottság, jelentés, agrártámogatás, élelmiszeripar, fenntartható, agrárium, európai-unió, fenntarthatóság, együttműködés, állatjólét, digitalizáció,