Döbbenetes hírek érkeztek Franciaországból: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu2024. szeptember 4. 08:13

35 százalékkal kisebb kajszitermés várható a tavalyinál Franciaországban. Fél termést takarítottak be a legnagyobb termesztőkörzetben, az országos termés több mint felét adó Auvergne-Rhône-Alpes régióban.

Az Agreste augusztus 1-jén kiadott prognózisa szerint a 2024-es kajszitermés várhatóan 83,6 ezer tonna körül alakul, ami 35%-kal marad el a tavaly betakarított mennyiségtől, és 21%-kal marad el a 2019-2023 közötti ötéves időszak átlagától. A kajszi volumenének visszaesését a 2022-es és 2023-as kiváló termőéveket követő alternancia, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett a termőterület 2%-os csökkenése (10,9 ezer hektárra) okozta. Ennek megfelelően július folyamán a piaci átlagárak 25%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - elsősorban a kései fajtáknál jelentkezett kínálati hiány - írja a FruitVeB.

  • A Rhône völgyében (Auvergne-Rhône-Alpes), azaz a legnagyobb, 5400 hektáros (a tavalyihoz képest 2%-kal kisebb), termesztőkörzetben tavaly a teljes francia termés 51%-át takarították be, idén azonban 47%-kal esik vissza a volumen: 34,7 ezer tonnás termés prognosztizálható.
  • Occitanie: a tavalyi évhez képest 4%-kal zsugorodó 3,8 ezer hektáros területről 32,4 ezer tonnás termést várnak, ami 22%-kal marad el az előző évitől. Ez elsősorban a kiszámíthatatlan időjárás, különösen a Gard térségében a virágzás alatti heves esőzések következménye.
  • Provence-Alpes-Côte d'Azur: a legkisebb, 1,5 ezer hektáros körzetben az idei szezonban várhatóan 14,9 ezer tonna termést takarítanak be, ami 20%-os csökkenés a tavalyi idényhez képest. A kisebb termés okai az alternancia, a gyenge virágzás, fagyok, erős nyári gyümölcshullás és a jégesők voltak.
Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, franciaország, időjárás, betakarítás, kajszi, kajszitermelés, termőterület, barack, kajszitermés,