Durva, ami most a magyar vizekben zajlik: mérgezés áll a háttérben

agrarszektor.hu2024. szeptember 4. 10:27

Tömeges halpusztulást okoz a tavak és folyók felmelegédes miatt kialakult oxigénhiány. Amellett, hogy drasztikusan csökkent a nyári hőségben a nyílt vizek szintje, ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt.

Sajnos 26 és 30 fok közé állt be az utolsó másfél hónapban a vízhőmérséklet, soha nem volt ilyen magas az álló-, illetve a folyóvizek hőmérséklete Magyarországon

- mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az InfoRádióban. Kiemelte, minél melegebb a víz, annál kevesebb oxigént tud megtartani, ráadásul más gázok felhalmozódnak a fenéken, és milliméternyi vastagságú gázréteget képeznek.

Az első olyan időszakban, amikor a légnyomás drasztikusan leesik, ezek a gázok egyszerre szabadulnak fel, elkábítják, elbódítják a halakat, nem ezért pusztulnak el, mert nincs elég oxigén, hanem azért, mert szó szerint megmérgeződnek.

Lévai Ferenc hangsúlyozta: nincsenek duzzasztóink, nincsenek tározóink, és utoljára a 80-as években építettünk víztározókat. Magyarországon a legtöbbet a halászok tározzák le, a magyar tógazdaságok területe mintegy 26 ezer hektár és körülbelül 350-400 millió köbméter vizet tudnak tározni, de a halastavak jó része is feliszaposodott, alapos kotrásra szorul, mert különben kevesebb vizet tudnak tárolni, kisebb az a vízmennyiség, ahol a halak életterét jelenti.

Sajnos a különböző mértékű halpusztulás folyamatos, az a veszteség, amit el szoktunk szenvedni egy nyáron, 10-15 százalék szokott lenni, most ez legalább 30 százaléknál jár. Kis eldugott öblökben a horgászvizek partjain, a holtágak szélein, mindenütt találkozunk a döglött halakkal. Az, hogy elvesztettük a vizet mint életteret, elvesztettük mint termelő területet, még azzal is jár, hogy lényegesen több a kár, amit a védett állatok okoznak a halastavakban

- tájékoztatott a szakember. Közölte, a halhiány miatt nem akarnak drágítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hal, víz, víztározó, magyarország, hőmérséklet, oxigénhiány, oxigén, halastó,