Ezen múlik a bor minősége: sokat bukhat, aki erre nem figyel

agrarszektor.hu2024. szeptember 4. 19:38

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Magyar Talajtani Társasággal (MTT) együttműködve programsorozatot indít, melynek során Magyarország 22 borvidékén, egy-egy borászat közreműködésével, azok egy kiválasztott szőlőültetvényében, egy feltárt talajszelvény segítségével, szakemberek mesélnek a dűlő talajáról és földrajzi környezetéről.

Az idei évben 11 borvidék ad helyszínt a programnak, amely a tervek szerint 2025-ben újabb 11 borászat bevonásával folytatódik. A kampány célja, hogy a talajszelvényen keresztül bemutassa a terroir és a bor közötti szoros kapcsolatot, és felhívja a figyelmet a talaj létfontosságú szerepére az egyén és a társadalom életében. Célunk a terroir jelentését mindenki számára érthetővé tenni, és rávilágítani arra, miként járul hozzá a terroir egy bor egyedivé válásához - írja közös közleményében a HNT és az MTT.

A terroir szó magában foglalja a társadalmat, a történelmet (borvidéki kultúra és hagyományok), a természetet (klíma, szőlőfajta, klón, az alany típusa és kora) és a talajt, valamint ezek együtthatását. Az idén induló programsorozat fókuszában a talaj és annak összetett hatása áll. A talaj összetételének, szerkezetének és tápanyag szolgáltató képességének megismerése a borvidékek szőlészeinek és borászainak nemcsak hasznos információt jelent, hanem iránymutatásul szolgálhat az eredményes gazdálkodáshoz.

A talajszelvényeken keresztül, mint egy könyvben, megjelenik a domborzati helyzet, a helyi földtan, a felszínfejlődés, a talajt takaró növényzet, az éghajlat regionális és apró, helyi jelenségei és természetesen, az ember. Többek között a talaj ezen adottságai teszik egyedivé, de közben beazonosíthatóvá a bort és adnak lehetőséget a borászoknak saját egyéni stílusuk kifejezésére.

További célkitűzése a programnak, hogy közösen felhívjuk a szakma és a társadalom a figyelmét a hazai termőtalajok fontosságára és állapotára. A legfrissebb uniós statisztika szerint a kontinens talajainak 60-70%-a beteg, azaz állapota, termőképessége (tehát alapvető funkciója) romlik, ami nemcsak az élelmiszerbiztonságot, hanem a természeti környezet fennmaradását is veszélyezteti. Amíg ez nem tudatosodik a társadalom minden szintjén (és nemcsak a mezőgazdaságban), addig a szakmai szervezetek nem tudnak hatékonyan fellépni a talajok védelme érdekében.

  • A kampánynap időpontja 2024. szeptember 28. 10:00 óra
  • A kampánynap helyszínei a 43. Országos Borversenyen díjnyertes borászatai.
Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bor, szőlő, talaj, élelmiszer, bormarketing, élelmiszerbiztonság, borvidék, bortermelés, borász, borverseny, termőképesség, szőlőművelés, szőlész, társadalom,