Őrület: már több millió hektár ilyen terület van Magyarországon

agrarszektor.hu2024. szeptember 4. 20:24

Az erdők a belföldi turizmus kiemelkedően fontos helyszínének számítanak, rekreációs szolgáltatásuk minden magyar állampolgár számára igénybevehető értéket jelent - mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár „Az ökoturizmus helyzetértékelése” című konferencián Budapesten.

Zambó Péter kiemelte, az erdők elválaszthatatlanok az életünktől. Jelen vannak mindannyiunk mindennapjaiban, akkor is, ha valaki nem rendszeres természetjáró. Az erdei ökoszisztéma szolgáltatásai minden embert megilletnek. Társadalmi jelentőségüket fejezi ki, hogy Magyarország nemzeti zöldvagyonának legfontosabb elemeként tekint a több, mint kétmillió háromszázezer hektár fával borított területre - hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette, Magyarországon az aktív, egészségmegőrző kikapcsolódás területén kiemelkedő jelentősége van az ország közel egynegyedét borító erdőségeknek. A kormányzat elkötelezett a természetjárás támogatása területén, a 2013 óta meghirdetett fejlesztési programokra csak az állami erdészeti társaságoknál több mint 42 milliárd forintot fordítottak, miközben a cégcsoport évente legalább 4 milliárd forintot biztosít az erdei turisztikai infrastruktúra fenntartására és működtetésére - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A klímaváltozás hatásai miatt és az erdők látogatottságának növekedése következtében előtérbe kerültek az erdei turizmus fenntarthatósági kérdései - hangsúlyozta az államtitkár. Az erdők, és a bennük lévő faállomány az erdei turisztikai infrastruktúra legfontosabb részének számít, nélküle nem beszélhetnénk természetjárásról. Az erdei ökoszisztéma azonban nemcsak rekreációs, hanem klímavédelmi, és további ellátó, védelmi és támogató szolgáltatásokkal is segíti társadalmunkat. A különböző funkciók egyidejű biztosítására hazánk olyan modellt dolgozott ki és működtet az állami erdészeti társaságoknál, amely a gazdálkodás bevételeit visszaforgatja az erdők kezelésébe. Ezáltal költségvetési források igénybevétele nélkül is lehetővé teszi a közcélú szolgáltatások fenntartását, mutatott rá az államtitkár. Zambó Péter kiemelte, az állami erdészeti társaságok évente 35-36 milliárd forintot fordítanak olyan társadalmi jelentőségű feladatokra, mint az erdők fenntartása, a természet védelme vagy az ökoturisztikai tevékenységek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, erdő, erdőgazdálkodás, erdészet, fa, fenntartható, turizmus, fenntarthatóság, klímaváltozás, társadalom,