Több sebből vérzik a lengyel sertéstartás: válságban az ágazat?

agrarszektor.hu2024. szeptember 4. 16:27

Nehéz hónapok állnak a lengyel sertéságazat mögött, ugyanis számos gazdaság jövedelmezősége csökkent az elmúlt hetekben. A szakértők és a gazdák szerint semmi nem garantálja, hogy az év hátralevő része jobb lesz majd.

Jan Dambon, egy rozsovicei sertéstenyésztő szerint a 2023-as termelői árak ugrásszerű emelkedése ugyan hozott némi - egyébként régóta várt - megkönnyebbülést a lengyel sertéstenyésztők számára, de az idei év tanulsága az, hogy a fellendülés törékeny lehet. Júliusban a hízósertések ára közel 10%-kal esett vissza a piacon az előző havi kényelmes 9,6-9,8 zloty közötti szintről - írta meg a Pig Progress a lengyel Top Agrar értesülései alapján.

A gabonaárak csökkenése ellenére, amely részben kompenzálja a veszteségeket, a sertéstenyésztés jövedelmezősége továbbra is kérdéses

- tette hozzá Jan Dambon.

A nyereségességi küszöb alatt vannak a termelők

A kép országszerte hasonló: Bernard Dembczak, a sziléziai gazdák szövetségének elnöke riasztónak nevezte a helyzetet. Mint mondta, a jövedelmezőség sok gazdánál erősen visszaesett, ez pedig negatív hatással volt a tevékenység folytatása iránti hajlandóságra. A szakember szerint a 2023-as jó év után idén majdnem 33%-kal csökkentek az árak, ami hatalmas kihívást jelent az ágazat szereplői számára. Krystian Kostka, egy másik grodziski sertéstenyésztő rámutatott, hogy a lengyelországi sertés termelői árak nagymértékben függnek a szomszédos Németországtól.

Nem olyan rossz a helyzet, de ne áltassuk magunkat. Az aminosavak és a szójaliszt ára nem csökkent, ami befolyásolja a jövedelmezőségünket

- mondta Krystian Kostka.

A növekvő termelési költségek miatt a gazdák kénytelenek újragondolni stratégiájukat. Arkadiusz Kozuszko, az OHZ Głogowek elnöke szerint a magas termelési költségek miatt alig tudják úgy zárni a mérleget, hogy nyereségesek legyenek. A modern gazdaságok és az infrastruktúra hiánya további nyomást gyakorol a termelőkre - tette hozzá a szakember.

A jövőben sem várhatók nagyobb változások

A gazdák a szeptemberi és októberi szezonális árnövekedésben bíznak, de nem számítanak a piaci tájkép gyökeres megváltozására. Jan Dambon elmondta, hogy sok gazda reméli, hogy a következő hónapokban ismét nyereségessé válik a termelés, mert ez sok gazdaság számára nyitna lehetőséget az állományaik újjáépítésére. Az általános kilátások ugyanakkor továbbra is kissé pesszimisták. Az elmúlt három évben egy sor kihívás, köztük járványkitörések, piaci ingadozások és emelkedő termelési költségek okozott gondot a gazdáknak, sokak anyagilag, fizikailag és mentálisan is kimerültek a magas termelési költségekkel és az instabil piaci feltételekkel folytatott állandó küzdelemben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
sertéságazat, lengyelország, lengyel, termelői-árak, sertéstelep, sertésállomány, gazdák, sertésárak, sertéstenyésztő, bizonytalanság,