Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ez a gabonapiacra is hatással lehet

agrarszektor.hu2024. szeptember 5. 12:28

Az ukrán gazdák megkezdték a 2025-ös betakarításra szánt őszi gabonafélék vetését. Az ukrán meteorológiai szakszolgálat jelentése szerint hátráltatja a munkálatokat, hogy a talaj nedvességtartalma az ország legtöbb régiójában rendkívül alacsony.

Megkezdődött az őszi gabonafélék vetése Ukrajnában, de a szárazság akadályozza a munkálatokat. Az elmúlt években az ukrán gazdák gyakran tapasztalták a talajnedvesség hiányát az őszi vetések során, de azért remélik, hogy a csapadékos és enyhe tél, valamint a kedvező tavasz időjárása jó termést tesz majd lehetővé - írta meg a Reuters.

Nemcsak folytatódott, de fokozódott is az aszály az őszi vetésre szánt földeken - derült ki a meteorológiai előrejelzők jelentéséből. Mint írták, a júliusi hőhullámot követően augusztusban a súlyos csapadékhiány és magas hőmérséklet közepette fokozódott a talaj és a légkör szárazsága a déli, középső és keleti régiókban, és a terület mintegy 60-70%-ára terjedt ki, beleértve a nyugati régiókat is.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium a héten közölte, hogy a gazdák megkezdték a 2025-ös betakarításra szánt őszi gabona vetését, és az első 27,7 ezer hektáron már el is vetették az őszi búzát, ami általában a teljes ukrán búzatermés 95%-át teszi ki minden évben. Ukrajna befejezte a 2024-es búzatermés betakarítását, ami összesen 21,8 millió tonnát tett ki, szemben a 2023-as több mint 22 millió tonnával.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ukrajna, szárazság, talajnedvesség, talaj-nedvességtartalma, őszi-gabona, ukrajna mezőgazdasága, őszi búza, őszi árpa,