Fel van adva a lecke a magyar paradicsomtermelőknek

Fel van adva a lecke a magyar paradicsomtermelőknek

agrarszektor.hu
A klímaváltozás hatásai egészen rendkívüliek Magyarországon is, olyan gyors változások zajlanak le a hazai kertészetekben 4-5 év alatt, melyeknek 30-40 év alatt kellene megtörténnie, hogy fel lehessen készülni rá. Újabb kihívás, hogy évről-évre új vírusok jelennek meg, így paprikában, paradicsomban és uborkában is, ami további jelentős terméskiesést tud okozni - közölte a HelloVidékkel Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referense. 

Az előző évek legnagyobb problémája a hajtatott kertészek szempontjából egyértelműen a villamos energia és az inputanyagárak megugrása volt, az infláció pedig elsősorban a munkaerő jelentősen megnövekedett költségében csapódik le az ágazatban. Emellett több tényező is nehezíti a hazai kertészek életét: az egyik a klímaváltozás, ami enyhe teleket, így a kártevők nagyobb nyomását eredményezi, másrészt a nyári hőhullámok ellen csak igen korlátozottan lehet védekezni (leginkább sehogy), ami akár 10-20%-os terméskieséshez vezet, még növényházakban is. A klímaváltozás hatásai rendkívüliek, olyan gyors változások zajlanak le 4-5 év alatt, melyeknek 30-40 év alatt kellene megtörténnie, hogy fel lehessen készülni rá. Újabb kihívás, hogy évről évre új vírusok jelennek meg, így paprikában, paradicsomban és uborkában is, ami további jelentős terméskiesést tud okozni

- mondta a lapnak a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kifejtette továbbá, hogy Magyarországon a hajtatott paradicsom és a paprika termőterülete kis mértékben növekszik, de az árualap stabil, illetve évről-évre emelkedik a fajlagos hozamok növekedésének köszönhetően. Az éves mennyiségek hajtatott paradicsomnál 150-160 ezer tonna, kígyóuborka 20-22 ezer tonna, a hajtatott paprikafékénél 135-145 ezer tonna körül alakulnak. A paradicsomnál jelentős exportnövekedés figyelhető meg, itt csaknem egyharmadával nőtt az utóbbi 5 évben a termelési érték, az exportunk pis folyamatosan növekszik, 2023-ban meghaladta a 20%-ot. Legfőbb célországaink Szlovákia és Csehország, de Romániába és Németországba is jelentős mennyiségeket szállítunk.

Magyarországon egyébként több mint 3000 hektáron folyik hajtatott termesztés, ebből 240-250 hektár üvegház, 700 hektár fűtött blokkfólia. Paprikaféléket 1100 hektáron termesztünk hajtatásban, étkezési paradicsomot pedig körülbelül 320 hektáron. A teljes magyar szabadföldi paradicsomtermelő terület mérete mindent összevéve 2023-ban 1465 hektár, de ebben már az évi 80-110 ezer tonna termést adó ipari paradicsom 1350 hektáros területe is benne van. A szabadföldi paprika területe 1000 hektár alatti, de ebből kevesebb, mint 200 hektár a fehér, 300 hektár a paradicsom alakú, és kb. ugyanennyi a kápia fajtakörhöz tartozó terület (ezekben az adatokban a fűszerpaprika nem szerepel). Az utóbb 7-8 évben végzett fejlesztések eredményeként a magyarországi hajtatófelület 120 hektárral nőtt, és ugyanebben az időszakban több, mint 30 termálkút fúrására is sor került.

A teljes interjú ide kattintva elérhető. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?