Megszólalt a szakértő: az időjárás többé nem lesz kegyes hozzánk

Megszólalt a szakértő: az időjárás többé nem lesz kegyes hozzánk

agrarszektor.hu
Egyre jelentősebb nehézségekkel, kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaság a klímaváltozás hatásai miatt. A mezőgazdasági termelőknek változtatniuk szükséges annak érdekében, hogy továbbra is eredményesen tudjanak gazdálkodni. Az Agrárszektor Fórián Zoltánt kérdezte a jelenlegi növéntermesztési helyzetekről és a várható eseményekről.

A szántóföldi növénytermesztés helyzetén keresztül lehet legjobban érzékelni azt a korszakváltást, amit a gazdálkodási körülmények egyidejű megváltozása okoz, és nyugodtan kijelenthető, hogy soha nem látott kihívásokat tartogat. Elsősorban a megváltozott klímára kell gondolni, de piaci átalakulások, a munkaerőgondok, a költségek emelkedése az alacsony terményárak - hogy csak néhányat emeljek ki - mind-mind egyszerre és tartósan vezetnek oda, hogy egy új mezőgazdaság szülési fájdalmait látjuk és éljük át

- fogalmazott az Agrárszektornak Fórian Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető elemzője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Napjainkban jól látszik, hogy a globális felmelegedés egyre erősödik, nálunk pedig kimondottan gyorsan. A hazánktól északabbra eső területek gazdálkodóinak számos előnyt hoz ez az időszak, miközben Magyarországon szerkezetváltásra kényszerülünk és csökkenő hozamokkal kell számolnunk. Fórian Zoltán szerint hatalmas problémát jelent az időjárás változása és a rá adott reakciók sebességének különbsége. Nemcsak a termés megvédése a feladat, hanem olyan termékek előállítása is, amelyek gazdaságosan állíthatók elő, legalább középtávon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárás többé nem lesz kegyes hozzánk. Ami a szabad ég alatt terem, az egyre nagyobb kihívásokkal fog szembesülni. Annak érdekében, hogy lássuk, mi vár ránk, mondok igen tanulságos példákat is a déli tagállamokból: az első mindjárt a búza és az árpa. Görögország, Spanyolország és Portugália búza- és árpahozamai jóval alacsonyabbak a mieinknél. Sarkosan, hosszabb magyarázatok nélkül megfogalmazva: a jövőben nekünk is az ő átlagos hozamaik lesznek elérthetők. Aki ezeken tud fenntarthatóan jövedelmezően gazdálkodni, az fog fennmaradni a pályán.

- jelentette ki a szakértő.

Hozzátette, hogy az éppen zajló kukorica, illetve napraforgó betakarítás az aszály és az UV gyilkos hatásait mutatja. Fórian Zoltán úgy gondolja, a várható termés 4,5-4,7 millió tonna lehet, amely szakmailag elég a belső igényekre, de a mennyiségi problémák mindig együtt járnak a minőségi problémákkal, ami ebben az esetben aflatoxin fertőzöttséget jelez előre. A terméskiesések jelentősen megnehezíti a termelők dolgát. A szakember úgy véli, hogy a gazdasági együttműködés mellett a stratégiai együttműködés is rendkívül fontos lenne.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olyan méretű és minőségű árualapokat kell létrehozni, amelyek piaci, értékesítési lánccal bírnak. A meglévő ilyen láncaink mindkét végükön szakadoznak, mind a klímaváltozás okozta termelési bizonytalanságok, mind a piaci átrendeződés okán.

Árak alakulása

A múlt héten a tőzsdei terményárak elindultak felfelé, melynek oka az, hogy az Európai Bizottság ismét csökkentette a 2024/25-ös szezonra vonatkozó gabona- és repcetermésre vonatkozó előrejelzéseit. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az EU gabonatermelése 2024/25-ben az előző szezonhoz képest 269,9 millió tonnáról 264,5 millió tonnára csökken. Ez az előző szezonhoz képest 2 százalékos, az ötéves átlaghoz képest pedig 5,9 százalékos visszaesés, ami leginkább az agrometeorológiai körülmények romlásának köszönhető. Legnagyobb csökkenést a lágy búza mutatja: 125-ről - 4 éves minimumra - 116,1 millió tonnára. Az EU-ban a 2024/25-ben betakarított repcetermésre vonatkozó előrejelzést 18,4 millió tonnáról 18 millió tonnára csökkentették, ami 9,4 százalékkal kevesebb, mint a 2023/24-es 19,7 millió tonna - tudta meg az  Agrárszektor Fórian Zoltántól.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértő úgy véli, Magyarország időlegesen elszakadt a nemzetközi trendektől és, hogy a learatott kukorica, illetve napraforgó az utolsó lehetőség a termelők számára, amely pozitívan befolyásolhatná  jövedelmezőségüket.

Emiatt a termelők nagyon óvatosak és inkább beraktározzák, mint túladnak rajta, a  feldolgozóknak azonban vannak kényszereik. Így arra számítok, hogy előttünk álló hetekben emelkedést látunk majd a belföldi piacon, de ez nem lesz ugrásszerű, nem lesz nagy arányú és tartós. Ha emelkedést látunk, akkor számoljunk és szálljunk ki! Ne a csúcsra, hanem a költségeinkhez mért haszonra tekintsünk!

Hogyan és hol keletkezik a jövedelem?

A szakértő felhívta a figyelmet az értékesítés és a tárolás el nem választható tevékenységeire: a tárolási tevékenységeket a piac elvárásainak megfelelően kell kialakítani, ehhez pedig szükséges megérteni a piac mozgatóit. Saját adottságaink számbavétele során annak feltérképezése, hogy mely tevékenységünkre mekkora részét fordítjuk energiáinknak, elengedhetetlen. A tárolás és értékesítés az, amivel a legkevesebb időt töltjük, miközben jövedelemre ezek vannak a legnagyobb befolyással. A többi tevékenység legfeljebb az optimalizálás, költségcsökkentés, hatékonyságjavulás révén tud ahhoz hozzájárulni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kukorica jelenleg minden problémát egyszerre mutat, és ugyan a térségben több országban is jelentős a terméskiesés, a nyugati gazdáknak nincs ilyen gondjuk. Az importnak, amely a legutóbbi aszályos évben megmentette a hazai felhasználókat, most kevesebb esélye van erre. Immár több mint kétéves előrejelzésemet a hazai kukoricaterületre fenntartom. Ez azt jelenti, hogy a legjobb, legfelkészültebb termelők fogják csak termelni.

- vélekedett a vezető agrárszakértő.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?