Válasszuk ki a megfelelő helyet
Egy kis tervezés sokat segíthet a konyhakert létrehozásakor. Ha gondolkodás nélkül vágunk bele, akkor könnyen belefuthatunk abba, hogy nem megfelelő adottságú - például túl napos vagy túl árnyékos, rossz minőségű a talaj stb. - helyen kezdünk el termelni - írja a balconygardenweb. Egy másik helyen újrakezdeni mindent pedig idő és pénzigényes is lehet, ezért gondolkozzunk, mielőtt cselekszünk!
Válasszunk könnyebben termeszthető fajtákat először
Ahány zöldség, gyümölcs, fűszer annyi féle igény és termesztési módszer létezik, ugyanakkor, vannak olyan növények, melyeket szinte gyerekjáték termeszteni - kezdésnek érdemes ezek mellett letenni a voksunkat. A menta például jó választás, akárcsak a bazsalikom, a petrezselyem és a bab is. De a salátával, mikrozöldekkel, padlizsánnal, uborkával és retekkel sem lőhetünk mellé. Ha már szereztünk némi rutint, akkor kezdhetünk próbálkozni a karfiol, a kelbimbó, a hagyma, a káposzta és az articsóka termesztésével is.
Felfelé is van élet
Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a konyhakertekhez rengeteg hely kell, és már bele sem kezdenek. Nekik van egy jó hírünk: kis helyen is lehet bőséges termésünk. A kulcs az, hogy felfelé termesszünk. Ezt megtehetjük lógó kosarakban, futtatással, emeletes tartókkal, ládákkal, sőt, akár még létrát is használhatunk egyfajta polcként. Ebben az esetben ideális növény lehet a paradicsom, a tök, a dinnye, a borsó és a bab is.
Játsszunk az idővel
A szukcessziós ültetés talán nem túl híres fogalom, ennek ellenére érdemes lehet megpróbálkozni vele. Először is tisztázzuk, mit is jelent ez pontosan: a szukcesszió a Föld növénytakarójának állandó változásában a növénytársulások természetes egymás után következése. A növénytársulás az életfeltételeket önmaga számára mindig kedvezőtlenebbé teszi, valamely növénytársulás számára fokozatosan kedvezőbb feltételeket biztosíthat, ezért át is „kell adnia” a helyét.
Nem érdemes mindig magokkal kezdeni
A magról való termesztés nehézkes is lehet a kezdő kertészek számára, ezért érdemes lehet palántákkal kezdeni. Így ráadásul gyorsabban juthatunk terméshez is és folyamatosan arathatjuk munkánk gyümölcsét. Ha mégis magokat vetünk, akkor azt máshol tegyük, akár vásárolhatunk erre a célra kifejlesztett tálcákat is. Majd, ha palánta lesz belőlük, át is ültethetjük őket a konyhakertünkbe.
Fontos a párosítás
Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő növényekkel dolgozzunk. A társültetés csodákra képes, éppen ezért minden kerttulajdonosnak ajánlott odafigyelni rá. Egy megfelelő növénytársításnak rengeteg előnye lehet, például az ideális párosok természetes kártevőirtói lehetnek egymásnak, javíthatjuk velük a talaj termékenységét, emellett az egyes zöldségek, fűszernövények ízét és terméshozamát is felturbózhatjuk. Erről itt írtunk korábban részletesen:
Vezessünk kerti naplót
Egy kerti napló igen hasznos lehet, hiszen beleírhatjuk az ültetési dátumokat, fajtákat, beszerzési helyeket, betegségeket és tulajdonképpen bármilyen észrevételünket, saját magunk formálhatunk mindent benne. Mindezt megtehetjük a telefonunkkal vagy más digitális eszközzel, többféle applikáció is a rendelkezésünkre állhat erre a célra.