Betiltatnák ezeket a drónokat az USA-ban: mégis, mi folyik ott?

Betiltatnák ezeket a drónokat az USA-ban: mégis, mi folyik ott?

agrarszektor.hu
A kínai gyártmányú mezőgazdasági drónok miatt aggódnak Amerikában. Egy tucat republikánus amerikai törvényhozó pénteken arra szólította fel a Biden-kormányt, hogy foglalkozzon a kínai gyártmányú mezőgazdasági drónok használatával, mondván, hogy azok amerikai gazdaságokban való használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Republikánus törvényhozók egy csoportja arra szólította fel a Biden-kormányt, hogy foglalkozzanak a kínai gyártmányú mezőgazdasági drónok jelentette esetleges kockázatokkal. A képviselőház tagjai, köztük Elise Stefanik, Ashley Hinson és John Moolenaar képviselő, aki a Kínával foglalkozó különbizottság elnöke, arra kérték a mezőgazdasági minisztériumot és a Kiberbiztonsági és Infrastrukturális Biztonsági Ügynökséget, hogy részletezzék a kormányzat erőfeszítéseit az aeroszolszóró drónok által jelentett kockázatok kezelésére - írta meg a Reuters. A törvényhozók szeptember 30-ig kértek tájékoztatást, biztonsági aggályként említve a kínai DJI dróngyártó által gyártott drónok nagy számát.

A DJI azt válaszolta, hogy nem áll kapcsolatban a kínai hadsereggel, és egy e-mailben küldött nyilatkozatban azt írta, hogy „a mezőgazdasági dróntechnológiánk elleni alaptalan vádak veszélybe sodorják az amerikai farmereket, mivel potenciálisan megfosztják őket a DJI permetező drónjai által kínált óriási előnyöktől”. A vállalat szerint mezőgazdasági dróntechnológiája támogatja a fenntartható mezőgazdaságot, lehetővé téve az amerikai gazdák és üzlettulajdonosok számára, hogy további precíziós gazdálkodási gyakorlatokat építsenek be műveleteikbe.

Kína határozottan támogatja a kínai vállalatokat a polgári célú drónok nemzetközi kereskedelmében és együttműködésében, és ellenzi, hogy egyes országok úgynevezett nemzetbiztonsági okokra hivatkozva gyakran jogellenes szankciókat alkalmazzanak kínai vállalatok és személyek ellen

- közölte a washingtoni kínai nagykövetség.

Az amerikai ügynökségek nem kívánták kommentálni a hírt. A Reuters által is látott kongresszusi levél megjegyezte, hogy a kereskedelmi minisztérium exportkorlátozásokat vezetett be az aeroszoladagoló drónokra, amelyek potenciálisan fegyverek célba juttatására alkalmas platformként használhatók. Mint írták,

nem lehet figyelmen kívül hagyni annak kockázatát, hogy ezeket a DJI mezőgazdasági permetező drónokat az Egyesült Államokban elkövetett támadás végrehajtására manipulálják. Az, hogy a mezőgazdasági termelésünk sikere szempontjából kritikus fontosságú technológiát a legnagyobb stratégiai ellenfelünkre hagyatkozunk, veszélyezteti élelmiszerellátásunk ellenálló képességét.

Elise Stefanik felszólította a mezőgazdasági minisztériumot és a kiberbiztonsági ügynökséget, hogy „tegyenek azonnali lépéseket a kínai gyártású drónok által a mezőgazdaságunkra jelentett kockázatok mérséklésére”. A képviselő emellett egy olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek célja, hogy az új DJI drónok működését az Egyesült Államokban tiltsák meg. A DJI mezőgazdasági drónjai ugyanis fejlett érzékelőket használnak, amelyek képesek olyan termésadatokat gyűjteni és értelmezni, amelyeket „emberi szemmel lehetetlen látni” - írták a törvényhozók, azzal érvelve, hogy Kína az érzékelők segítségével hozzáférhet az amerikai mezőgazdasági ágazat stabilitásának és állapotának szemcsés szintű részleteihez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?