Még nincs vége: 400 hektáron égett a növényzet Vas megyében

agrarszektor.hu2024. szeptember 8. 12:31

Ma reggelre - úgy tűnik - a tűzoltóknak sikerült végleg megfékezniük a Vas vármegyében, Csönge és Kenyeri környékén két napja tomboló hatalmas tüzet. Mint ismeretes, szombat délelőtt a szakemberek már azt hitték, véget értek a fő oltási munkálatok, ám estére újra lángra kapott a kiszáradt növényzet.

2024. szeptember 7-én a Katasztrófavédelem azt jelentette, hogy a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet Vas vármegyei Csönge térségében, a Vönöck és Kenyeri közti területen. Ekkor már csak foltokban égett az aljnövényzet, és mindenki azt hihette, véget ért a veszélyhelyzet. Sajnos estére újra lángra kapott a kiszáradt növényzet, így tűzoltókon kívül a Magyar Honvédségnek is be kellett csatlakoznia az oltási műveletekbe. 

A legfrissebb jelentések szerint vasárnap reggel 7 ótára sikerült ismét eloltaniuk a tüzet Csönge külterületén, ahol 400 hektáron égett aljnövényzet, bozótos, szalmabálák és erdős terület. A Vönöck és Kenyeri közötti területen négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak a lángok megfékezésén. Jelenleg is zajlanak a munkálatok, hogy megtalálják és eloltsák a még izzó részeket, megelőzve ezzel a visszagyulladást - olvasható a Veol.hu oldalán.

A délelőtt során a farádi önkéntes tűzoltók osztották meg, hogy újra erősödőben van a szél Csönge térségében, ezért tartálykocsikra, lajtos kocsikra lenne szükség, hogy nehogy újra lángra kapjanak a gócpontok. Azóta a Magyar Honvédség H225 helikoptere is megérkezett az oltáshoz. A portál információi szerint a beledi horgásztóból viszi a vizet és oltja a gócpontokat.

Szuhogyi-Balogh Nikoletta főhadnagy az MTI-nek elmondta: a tűz megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak, még mindig zajlanak munkálatok a helyszínen, az izzó területek keresésével az ismételt visszagyulladást szeretnék elkerülni. A tűzoltóknak szombaton Kenyeri határában sikerült megvédeniük egy szarvasmarhatelepet, a füst miatt lezártak egy mellékutat, de települést közvetlenül nem veszélyeztett a tűz, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tűz, vas-megye, erdőtűz, tűzoltó, bozóttűz, tűzeset, tűzvész, tűzoltóság,