Milliárdos beruházások valósulhatnak meg itthon: ez sok mindenre kihathat

MTI2024. szeptember 8. 20:02

Az elmúlt tíz évben kétszeresére nőtt a magyarországi szennyvíztisztító telepek száma - közölte az Energiaügyi Minisztérium vízgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára pénteken Bánkon. A rétsági agglomeráció szennyvízelvezetésének és -tisztításának fejlesztése című projekt nyitórendezvényén Rentz Tamás elmondta: a magyarországi szennyvíztisztítók száma meghaladja az európai uniós átlagot. A Bánkon, Tolmácson és Rétságon kezdődő 5,5 milliárd forintos fejlesztés kapcsolódik ahhoz a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási programhoz, amelyre a kormány - európai uniós társfinanszírozással - több mint ezermilliárd forintot fordított az elmúlt évtizedben.

Kapcsolódik ahhoz a célkitűzéshez is, hogy a kétezer fő alatti települések szennyvízelvezetése és -tisztítása megoldott legyen, az ott élők életminősége javuljon - tette hozzá. Torma Andrea, Bánk polgármestere elmondta: a térségi beruházásra 5 milliárd 41 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyertek el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán, a projektet 541 millió forinttal támogatta a kormány, a beruházás konzorciumi vezetője az Építési és Közlekedési Minisztérium. A beruházás évtizedekre megoldja a szennyvíz biztonságos ártalmatlanítását és az egyre szigorodó környezetvédelmi határértékeknek való megfelelést - mondta a polgármester.

Bózvári József, a projekt tervezője közölte: Bánkon új, térségi eleveniszapos biológiai szennyvíztisztító telep létesül, és bővül a szennyvízcsatorna-hálózat. Tolmácson új csatornahálózat épül, amelybe valamennyi ingatlant bekötnek, Rétságon a hálózat rekonstrukcióját végzik el. A beruházások 2025 végére készülnek el. Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte, nagy problémát oldanak meg, hiszen Tolmácson eddig egyáltalán nem volt csatornahálózat, Bánkon pedig veszélybe került a tó tisztasága.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
beruházás, szennyvíz, forint, hálózat, uniós, szennyvízkezelés, milliárd, millió,