Nagy lépést tettek a gazdákat és a zöldeket is bosszantó egyezség felé

agrarszektor.hu2024. szeptember 8. 10:27

Az Európai Unió és Dél-Amerika tárgyalói pénteken "jelentős előrelépéssel" fejezték be a kétnapos kereskedelmi tárgyalásokat azokban a vitás kérdésekben, amelyek eddig hátráltatták a régóta esedékes EU-Mercosur megállapodást - közölte két, a tárgyalásokhoz közel álló forrás a Reuters szerint.

A források szerint úgy tűnik, hogy a tárgyalások jó úton haladnak afelé, hogy még az év vége előtt pozitívan záruljanak. A találkozó április óta az első személyes megbeszélés volt.

A tárgyalási forduló nagyon jól sikerült. Jelentős előrelépés történt a környezetvédelem és a kormányzati beszerzések területén

- mondta egy forrás a brazil külügyminisztériumból, ahol a megbeszéléseket tartották. "Néhány héten belül újabb tárgyalási fordulóra kerülhet sor" - tette hozzá a tisztviselő.

Gyorsan tető alá hoznák

"Most sürgősen biztosítani kell az eddig elért eredményeket és le kell zárni a tárgyalásokat" - áll a Reuters által látott levélben. "Úgy véljük, hogy minden elem a helyén van ahhoz, hogy a tárgyalások 2024 végéig gyorsan lezáruljanak" - írta Németország, Spanyolország, Portugália, Svédország, Dánia, Finnország, Horvátország, Észtország, Lettország, Luxemburg és a Cseh Köztársaság miniszterelnöke.

A gazdák és a zöldek sem örülnek

A Mercosur Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay és nemrégiben Bolívia mellett olyan piachoz csatlakozik, amely az uniós feldolgozóipari exportőrök számára keresett célpont, bár az európai mezőgazdasági termelők, különösen Franciaországban, tartanak az általa jelentkező versenytől.

A franciák máris tiltakoznak

A legfőbb francia mezőgazdasági termelők szakszervezete, az FNSEA pénteken közölte, hogy ellenzi a tárgyalások újrakezdését, mondván, hogy az EU-Mercosur megállapodás növelné a versenyt a marhahús-, csirke-, rizs-, cukor- és etanoltermelők számára.

Az európai mezőgazdaságot nem szabad feláldozni a nemzetközi kereskedelmi megállapodások megkötése érdekében. Éppen ellenkezőleg, a mezőgazdaságot védeni kell, és az egyik legfontosabb stratégiai európai ágazatnak kell tekinteni

- áll a szakszervezet közleményében. Az európai választások végeztével most van itt az ideje a megállapodás véglegesítésének - áll a 11 miniszterelnök levelében. "A megállapodás egy több mint 700 millió embert felölelő szabadkereskedelmi övezetet hoz létre, amely hatalmas lehetőségeket teremt az európai vállalkozások és munkavállalók számára az eddig viszonylag zárt piacokon" - áll a levélben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eu, környezetvédelem, európai-unió, agrárimport, szabadkereskedelem, egyezmény, mercosur, szabadkereskedelmi-egyezmény,