Viharokkal és széllel robban be az ősz az országba: eddig tartott a kánikula?

MTI2024. szeptember 8. 17:01

Esővel, széllel és lehűléssel kezdődik a jövő hét, majd szerdán már ismét sok napsütés várható. A hét második felében kiadós esőre kell számítani, sokfelé lesz erős a szél és a legmelegebb órákban is mindössze 20 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult időre kell számítani. A csapadékzóna kelet felé vonul, többfelé eső, zápor várható, a Dunántúl nyugati, délnyugati részein zivatar is lehet. A szél több helyen megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 29 fok között várható, de a tartósan felhős, csapadékos nyugati, északnyugati tájakon 20 fok alatti, a kevésbé felhős északkeleti tájakon 30 fok feletti értékekre lehet számítani.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, míg a Dunától keletre sokáig borult maradhat az ég, arrafelé még tartósan eshet. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik. Hajnalban 11-19 fok várható, délutánra a legtöbb helyen 21 és 27 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten akár 20 fok alatt is maradhat a csúcsérték.

Szerdán sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, keleten és a nyugati határnál néhány futó zápor kialakulhat. Átmenetileg megélénkül az északnyugati szél, majd a Dunántúlon a déli óráktól déliesre fordul az áramlás. Hajnalban általában 12-17 fok valószínű, de a hidegre hajlamos vidékeken 10 fok alá hűlhet le a levegő. Délután 23-29 fok valószínű.

Csütörtökön az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható, de nyugaton már délelőtt megnövekszik a felhőzet, és elered az eső, zápor, délen zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödik a szél. A hajnali 8-17 fokról 20 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet, keleten lesz a melegebb.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult időre van kilátás, az ország keleti felén lesz kevesebb felhő. Több helyen várható eső, zápor, jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északias szél sokfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik. A hőmérséklet hajnalban 10 és 18, délután többnyire 20 és 25 fok között várható, a csapadékosabb nyugati tájakon lehet ennél hidegebb, míg keleten melegebb időre lehet számítani.

Szombaton borult ég mellett többfelé várható eső, zápor, kiadós mennyiségű csapadék ígérkezik. Az erős északnyugati szelet a Dunántúlon viharos lökések kísérik. A hajnali 10-18 fokról délutánra többnyire 17 és 25 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de a tartósan borult, esős tájakon ennél hűvösebb is lehet.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult égre lehet számítani, több helyen eshet az eső. Az északnyugati szelet főként a Dunántúlon kísérik viharos lökések. A hőmérséklet hajnalban 10 és 16, délután 16 és 22 fok között valószínű.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eső, időjárás, hőmérséklet, zivatar, szél, zápor, napsütés, lehűlés, felhős, borult, viharos szél,