Erre sok gazda nem is figyel a földeken: pedig ezen múlik a növények sorsa

Erre sok gazda nem is figyel a földeken: pedig ezen múlik a növények sorsa

agrarszektor.hu
Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület. Elhangzott, hiába emelik ki minden konferencián, szakmai programon, sajnos még mindig sokak számára nem ment át: a termőtalajjal kiemelten foglalkozni kell, ez a termelés alapja, az első számú eszköz. Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon? A növénymaradvány, szárbontás által a talaj humusz anyag és ásványi anyag tartalma növelhető, ahogy a talaj vízmegtartó képessége is.

Jelenleg is zajlik a kényszeraratás, sajnos az időjárás hatására sokkal korábban a megszokottnál, de erre - azaz a klímaváltozásra és ezzel együtt az aszályra - fel kell készülni ahhoz, hogy az agrár gazdasági vállalkozás jövedelmező legyen és nyereséges termelést tudjon folytani. A földkihasználást, kizsigerelést csökkenteni kell, és nagy hangsúlyt kell fektetni a talaj minőségének megőrzésére. Nem csak az öntözés, víztárolók, tározók megvalósítása, hanem a termőtalaj vízmegtartó képességének javítása lenne a legfontosabb cél - mondta a Kukorica Kör Egyesület vezetője, Daoda Zoltán az eseményen.

Zábrák Gergő a Hungrana Kft. munkatársa a gabonapiaci körkép kapcsán elmondta, hogy globálisan bőven van elérhető kukorica, Amerika bőséges mennyiségű GMO-s kukoricával van jelen a piacokon. Az Európai Unióban nyugati részén nagyon jó termés várható, Közép- és Kelet-Európában azonban problémák vannak, az aszály hatására eltérő mértékű terméshozammal számolhatunk. Hazánkban napról napra olvadozik a termésvárakozás, a júliusi hivatalos adatok alatt várható a végleges betakarított mennyiség az azóta is folyamatos aszály miatt. A szakember nem számít jelentős árrobbanásra, de az árak felfelé mozognak (várható terméskiesé miatt). Viszont hozzáteszi, hogy a betakarított kukoricában, mely augusztus eleje óta érkezik a Hungranába (azóta 25 ezer tonna új termés érkezett a gyárba), sajnos a toxin jelen van, detektáltak kifejezetten magas aflatoxint, és nem lehet régióra bontani, minden régióból érkezű áruban előfordul.

Ahogyan a környezetünk változik, újra és újra vissza kell térnünk az alapokhoz és átvizsgálnunk az alkalmazott technológiánkat, szem előtt tartva a precíz munkavégzést. Ezen változások terméscsökkentő hatásait csak akkor tudjuk tompítani, ha az inputanyagainkat okszerűen és tudatosan pozícionáljuk minden, a számunkra fontos paraméter alapján (termés szint, profitabilitás, szárerősség, vízleadás, ellenállóképesség stb.) mind gazdaság, mind termőtábla szinten. Mivel „Az Ördög a részletekben rejlik - a precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek állnak rendelkezésre, ezek használatával le kell mennünk az egyedi produktum növelésének irányába (zóna, egyed)

- hangsúlyozta a Bayer képviseletében Hajdú Attila.

Gölöncsér Tibor a HUMINISZ Kft. részéről elmondta, hogy a 2022-es rendkívül aszályos évet követően, amelynek a termesztett kultúrák közül sajnos egyértelműen a kukorica volt a vesztese, a 2024. évben sem várhatunk országos viszonylatban közepes termésátlagokat takarmánykukorica vonatkozásában, s mindehhez társul egy viszonylag alacsony felvásárlási ár. Ennél a kultúránál a korábbi, kedvezőbb években éppen csak kialakult, illetve egyre szélesebb körben elterjedt növénykondicionálás és lombtrágyázás gyakorlata szinte eltűnni látszik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 9. 13:32