Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.09. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.09. hétfő

agrarszektor.hu
Általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti harmadban délelőtt, késő délután a Dunántúl nyugati felén lehet szakadozottabb a felhőzet - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.09.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.09.09.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.09.09.) napon.

2024.09.09. hétfő: Általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti harmadban délelőtt, késő délután a Dunántúl nyugati felén lehet szakadozottabb a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén is számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatar is előfordulhat. A csapadékzóna az ország keleti harmadát estefelé éri el. A legnagyobb mennyiség nyugaton, északnyugaton valószínű. A délkeleti szél napközben több helyen megerősödik, majd délutántól a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légáramlás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 32 fok között várható, az Alföld keleti részén lesz a legmelegebb, az Észak-Dunántúlon a hűvösebb. Késő estére 16, 24 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás várható, amely főként a nyugati országrészben élők körében okozhat panaszokat. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység többeknél előfordulhat.

A következő napon várható időjárás

2024.09.10 kedd: A Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Friss híreink:

Hiába az aszály, őszre is lesz elegendő hazai vetőmag

A jelenlegi aszályhelyzet egyetlen gazdálkodót sem kímélt és nincs ez másképp a vetőagágazatban sem, de a Vetőmag Szövetség elnöke kiemelte, hogy elegendő mennyiségű vetőmag áll rendelkezésre. A sikeres mezőgazdasági termelés egyik alapfeltétele a megfelelő minőségű vetőmag, így kampány keretein belül ösztönzik a gazdákat a fémzárolt termékek alkalmazására. Az Agrárszektor a vetőmagszektor helyzetéről Takács Gézával, a Vetőmag Szövettség elnökével beszélgetett.

Húsz éve próbálják megmenteni az utolsó magyar viperákat

2004 óta több mint 5 ezer rákosi vipera, a korábbi egyedszám mintegy tízszerese jött világra a húsz éve indult Rákosi Vipera Védelmi Programban, amelynek kunpeszéri központjából évente mintegy 200 állatot engednek ki a természetes élőhelyeire, a közreműködő nemzeti parkok gyepterületeire. Az Agrárminisztérium és az Európai Unió LIFE-Nature alapja által is támogatott kezdeményezés két évtized alatt elérte, hogy a Kárpát-Medence leginkább veszélyeztetett fajának számító kígyó az ezredforduló drámaian alacsony egyedszámának mára legkevesebb a duplája él szabadon. Az emberi tevékenységet, így a beépítést vagy a szántóföldi növénytermesztést tolerálni képtelen faj fennmaradását a tenyészprogramon túl a gyepterületek védelme jelentené. A kompromisszum itt is működik: az érintetlen gyepek lennének ugyan ideálisak, de mára kiderült, hogy a vipera rugalmasabban reagál, mint hitték, és megél az extenzív, legeltetéses hasznosítás mellett is.

Ezt sokan elrontják: így lesz garantáltan csodaszép a konyhakerted

Egy konyhakert remek hobbi lehet, ráadásul saját magunknak termelhetjük meg a zöldségeket, gyümölcsöket és akár a fűszereket is. Így folyamatosan friss terméshez juthatunk, ráadásul jelentősen olcsóbb is, mintha boltban vennénk őket - arról nem is beszélve, hogy termelhetünk teljesen vegyszermentesen is. Bár nem mindig egyszerű a növénygondozás, érdemes belevágni a kezdőknek is, hiszen könnyen bele lehet tanulni. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy a kezdetekkor mikre kell odafigyelni és hogyan érdemes nekivágni az ültetésnek.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Hiába 10 milliókkal drágább, kapkodnak ezekért a lakásokért Pesten, vidéken: tényleg durván megéri?

Az egyre szigorúbb energetikai szabályozások folyamatosan újabb akadályokat gördítenek a beruházók elé, ezért az új építésű lakásokért hatalmas pénzeket kérnek. Görzsöny Péter ingatlan szoftverfejlesztő, a Kalmárok podcast ingatlanszakértője szerint viszont az alacsonyabb rezsiköltségek és a modern lakások olcsóbb fenntartása még a horror árak ellenére is csábító a vevőknek. Három részes interjúsorozatunk első és második részében már jó pár bennfentes szakmai infóról lerántottuk a leplet: beszéltünk marketingről, a balatoni piac bukásáról és az ingatlanos szakma nehézségeiről is. De ha még több érdekességet szeretnél hallani az ingatlanos biznisz cápáitól, akkor találkozzunk szeptember 18-án a Raddison Blu Béke Hotelben a Pénzcentrum, a Portfolio és a Kalmárok közös szervezésében megvalósuló REA 2024 SUMMIT Powered by Pénzcentrum eseményén.

Ezt még a fűtési szezon előtt meg kell lépni: sok kertes ház tulajdonos nem is tud róla

A mondás szerint szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk. Ez így is van, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket. Ősszel viszont indul a fűtési szezon, éppen ezért érdemes lefixálni egy találkozót előre a szakemberekkel. A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. Ennek apropóján annak jártunk utána, milyen változások történtek a kéménysepréssel kapcsolatban, illetve mennyibe kerül az ellenőrzés, ha nem vagyunk jelen azokon a napokon, mikor az ingyenes vizsgálatok zajlanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 9. 05:59