Döntöttek a tilalomról Magyarországon: ez várható szeptember 11-től

Döntöttek a tilalomról Magyarországon: ez várható szeptember 11-től

agrarszektor.hu
Korábban az egész országot érintő kánikula miatt a hatóságok Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Azonban 2024. szeptember 11-től Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben visszavonják a tűzgyújtási tilalmat. A többi vármegyében és Budapesten továbbra is tűzveszélyes időszak van érvényben.

Az elmúlt 24 órában Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben a lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, és átnedvesítette az 1, valamint 10 órás holt biomasszát is, melynek hatására csökkent a tűzkockázat. A Tűz Időjárási Index szerint az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már nem jelent tűzveszélyt. Ugyanakkor a többi vármegyében és Budapesten a lehullott csapadék mennyisége a korábbi aszályos időjárás miatt nem volt elegendő a tűzkockázat megszűnéséhez: a kiszáradt talajok elszívják a nedvességet és a nappali felmelegedés is jelentős. A hétvégi csapdékzóna várhatóan az egész országra elegendő mennyiségű áztató esőt hoz magával - írja cikkében a Nébih

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják el, mert azok az útmentén lévő növényzetet felgyújthatják. Kulcsfontosságú, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángmagasságú tüzet, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet okozhatnak. A tűzgyújtási tilalom során a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében egyaránt tilos tüzet gyújtani.  A korlátozás alatt a tűzgyújtás szintén nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu oldalon olvashatunk. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?