Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.10. kedd

agrarszektor.hu2024. szeptember 10. 07:45

A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.09.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.09.10.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.09.10.) napon.

2024.09.10. kedd: A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, a tartós eső legtovább északkeleten tart ki. Emögött elsősorban a Dunától keletre helyenként záporok is kialakulhatnak. Az északnyugati, északi szél a keleti harmad kivételével többfelé lesz erős, helyenként viharos. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 26 fok között valószínű, ennél hűvösebb idő a tartósan felhős, csapadékos keleti, északkeleti tájakon lehet.
Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás várható, amely főként a nyugati országrészben élők körében okozhat panaszokat. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység többeknél előfordulhat. Erősödhetnek az ízületi betegségben szenvedők panaszai, fokozódik a görcshajlam.

A következő napon várható időjárás

2024.09.11 szerda: A keleti tájakon tovább szakadozik, majd gomolyosodik a felhőzet, ott többórás, máshol a kevés felhő mellett sok napsütés várható. Főként a keleti tájakon van esély néhol gyenge csapadék kialakulására. A szél csak helyenként élénkülhet meg. Délután többnyire 22, 27 fok valószínű.

Friss híreink:

Sokan nem tudnak a szabályokról: csak így lehet most traktort vezetni itthon

Bár a legtöbben csak akkor látnak traktorokat, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket, ha szántóföldek mellett járnak, azt azért mindenki tudja, hogy valahogyan ezeknek a gépeknek is el kell jutniuk oda a telephelyükről. Hacsak a vezetők nem akarnak a "kertek alatt", jelöletlen utakon és "rövidítéseken" át közlekedni, akkor bizony fel kell hajtaniuk a közutakra is. Ezért van az, hogy az aratási időszakban látszólag megszaporodnak ezek a járművek az utakon, mivel azonban nagyobbak, lassabbak és több helyre van szükségük a manőverezéshez, gyakran feltartják a forgalmat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezekre a gépekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a forgalomban részt vevő többi gépjárműre.

Megszólaltak a borászok: emlékezetes évjárat lehet 2024

Az aszály miatt kisebb mennyiség, de potenciálisan kiemelkedő minőség jellemezheti az idei, tipikusnak semmiképpen sem mondható évjáratot – mondták el az Agrárszektornak nyilatkozó borászok. A csapadékhiány és a forró, napos nyár miatt kisebbre fejlődött bogyókban élénk színek és sok cukor rejtőzik, amelyek több fajta esetében is szép illatokkal párosulnak. A vörösborok esetében ugyanakkor néhol már sok a jóból: a túlzott tanninosság miatt fennáll a veszélye annak, hogy a jókat ígérő tételek is durva, karcos, nehezen fogyasztható jegyeket mutatnak majd. Sok múlik most a borász szakértelmén és az óvatosságon, ha azonban a kíméletesség eredményre vezet, csillagos évjárat lehet 2024.

Hiába az aszály, őszre is lesz elegendő hazai vetőmag

A jelenlegi aszályhelyzet egyetlen gazdálkodót sem kímélt és nincs ez másképp a vetőagágazatban sem, de a Vetőmag Szövetség elnöke kiemelte, hogy elegendő mennyiségű vetőmag áll rendelkezésre. A sikeres mezőgazdasági termelés egyik alapfeltétele a megfelelő minőségű vetőmag, így kampány keretein belül ösztönzik a gazdákat a fémzárolt termékek alkalmazására. Az Agrárszektor a vetőmagszektor helyzetéről Takács Gézával, a Vetőmag Szövettség elnökével beszélgetett.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt élnek tömegével a hitelcsapdába került magyar fiatalok: sosem dolgoztak, máris milliókkal tartoznak

Több mint 20 év telt el azóta, hogy 2001-ben létrehozták a felsőoktatásban részt vevő diákokat támogató Diákhitel Központ Zrt-t. Az azóta eltelt közel negyed évszázadban több mint félmillió szerződés köttetett a Diákhitel Központ és a diákok között, összesen mintegy 500 milliárd forint értékben. De vajon mi a helyzet most? Az alábbiakban a Diákhitel Központtól kikért adatok alapján többek között bemutatjuk, hány szerződés van jelenleg érvényben, ezek mekkora összeget jelentenek, illetve azt is, hogy az ország mely részei vannak a leginkább eladósodva.  

Régen minden hazai településen volt: mégis, hova tűntek a magyar kék kutak?

Az elmúlt években jelentősen megcsappant a vidék egykori egykori tájképének számító kék kutak száma. Ahogyan az idei nyári hőség is megmutatta ezek a kutak kifejezetten hasznosak lehetnek a meleg napokban. Ennek ellenére manapság már csak elvétve találkozni velük. A Magyar Víziközmű Szövetség a HelloVidék megkeresésére elárulta, hogy ezek a közkutak az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, és ők a fenntartóik. Az, hogy jelenleg mennyi ilyen valóban működő kék kút lehet az országban nehéz megbecsülni, az azonban biztos, hogy jelenlétük az évtizedek során szervesen beleívódott a vidék arculatába.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,