Szívós növények a kertbe: ezek a legnagyobb szárazságot is bírni fogják

Szívós növények a kertbe: ezek a legnagyobb szárazságot is bírni fogják

agrarszektor.hu
Hétfőre virradóra beköszöntött az ősz, az ország túlnyomó részén jelentős mennyiségű csapadék esett. Az alap probléma azonban ezzel még nincs megoldva. Az egyre szélsőségesebb klimatikus viszonyok, a tartós kánikula és az ebből következő aszály miatt a hobbikertészeknek is gondolkodniuk kell, hogy milyen növényt ültessenek vagy telepítsenek kertjeikbe, amelyek jobban bírják a megváltozott időjárási körülményeket. A HelloVidék Kósa Dániel kertészmérnököt kérdezte a témában.

Nem mondunk sok újat azzal, hogy az idei év is szélsőségesen száraz volt – bár ez inkább a nyári időszakra igaz –, a tavaszi hónapokban egészen kielégítő volt a csapadék mennyisége. A nyári forróság miatt ügyelnünk kell arra, hogy ne forrósodjon fel az udvarunk. Akiknek nincs árnyékot adó fája a kertben, idén elgondolkodhattak azon, hogy néhány lombos növénybe invesztálnak

- vélekedett Kósa Dániel.

Ezek a növények jól bírják a forróságot, és nem magas a vízigényük sem

A kertészmérnök elmondta, ha egy növény jól bírja a forróságot és szárazságtűrő is, még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell öntöznünk, hanem azt, hogy kevesebb mennyiség is elegendő neki:

A mostani felsorolásban ezért is a napos és szárazabb helyekre ültetendő növényekből válogatok. A valóságban ennél sokkal több faj szereti vagy tűri a napos, száraz helyeket, ami – ismét hangsúlyozom – nem az öntözés teljes elhagyását jelenti, hanem azt, hogy kevesebb vízzel is életben maradnak. Minden esetben járjunk utána, hogy az adott növényfajnak vagy fajtának mik az ökológiai igényei: mekkora a fény- és vízigénye, milyen talajt kedvel, és mennyi tápanyagra van szüksége.

- tanácsolta a szakember. Az évelők között szinte az összes díszfű a napos helyet kedveli, bár ezek vízigénye magasabb. Ilyen például a csenkesz, a pampafű, a molnárpántlika és a nádtippan. Ebben a csoportban pedig szinte az összes sziklakerti növény is ide sorolható, például a a varjúháj, a kövirózsa, a jukka és a palástfű. Léteznek talajtakaró évelők, amelyek a talaj párologtatásának csökkentésében játszanak szerepet, ilyenek az árvacsalán, a vinca (meténg), a terülő lángvirágok fajtái és még sok más. A továbbiakban meg kell említeni a teljesség igénye nélkül a kokárdavirágokat, mocsári hibiszkuszokat, őszirózsákat, sásliliomokat, lángvirágokat, haranglábakat és napvirágokat is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cserjék esetében, az ültetési időszakban kimondottan fontos az öntözés

Kósa Dániel elmondta, hogy ha a szárazságtűrő cserjéről beszélünk, olyan különböző színes lombú fajok és fajták között is válogathatunk, mint például a borbolya, som, kecskerágó, babérsom és rózsalonc. A felsorolásból nem maradhatnak ki a mézelőfa fajtái, a cserszömörce, a kékszakáll, a selyemmirtusz, a levendula és a gyöngyvirágcserje sem. Ide tartoznak még a hortenziák is, különösen a bugás hortenzia (Hydrangea paniculata), valamint a rózsák, bár ezek vízigénye azonban viszonylag nagyobb a többi szárazságtűrő növényhez képest.

Gyümölcsök között a cserjéknél a mogyoró, a füge, a piszke és a ribizli említhető, bár általánosságban igaz, hogy a gyümölcsök terméshozás idején nagy mennyiségű vízre szorulnak a bőséges termés érdekében.

- tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Díszfák esetében a legtöbb faj szinte öntözés nélkül is megél

Alapvetően itt is, mint a cserjéknél, az ültetés és meggyökeresedés időszakában szükséges a rendszeres öntözés. A szakember véleménye szerint sokan mondják, hogy ha valaki elkezdi öntözni a növényt fiatal korában, később muszáj folyamatosan locsolnia.

Ez igaz, viszont kiküszöbölhető: öntözéskor a gyökerek nem keresnek vízforrást a mélyebb rétegekben. Azonban ha az ültetéskor mélyebb ültetőgödröt ásunk, és egy úgynevezett dréncsövet helyezünk el, akkor a talaj alsóbb rétegét nedvesítjük, és a gyökerek lefelé fognak orientálódni.

- fogalmazott Kósa Dániel, majd hozzátette, mivel hosszú lenne a díszfák listája, csak néhány érdekesebb fajt említett:

  • különböző színű juharok,
  • kőrisek,
  • bükkök,
  • nyírfák
  • nyárfák,
  • vérszilvák,
  • csepleszmeggyek
  • babarózsák,
  • perzse varázsfák,
  • és díszalmák.

Szinte minden szoliter fa ide tartozik. Díszfáknál kerüljük az ártéri fákat, mivel ezek nagy mennyiségű vizet igényelnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyümölcsfák közül is válogathatunk

Az össze gyümölcsfának szüksége van a napfényre; például a cseresznye virágzását a napsütéses órák száma befolyásolja. Viszont ahogyan a gyümölcstermő cserjéknél és bokroknál, úgy a fák terméshozásakor is fokozottan szükség van a csapadékra. Mindamellett, az alábbi gyümölcsfák jobban bírják a szárazságot és a hőséget, így öntözés nélkül is jól megélhetnek a magyar éghajlaton:

  1.  Füge (Ficus carica): Az egyik legjobban szárazságtűrő gyümölcsfa, amely jól alkalmazkodik a melegebb klímához. Mediterrán eredetű, így kevés vízzel is megél.
  2. Mandula (Prunus dulcis): Szintén mediterrán növény, amely kifejezetten bírja a száraz, forró időszakokat. Mély gyökérzete miatt képes a talaj mélyebb rétegeiből vizet felvenni.
  3. Birs (Cydonia oblonga): Kevésbé igényes a vízre, és viszonylag jól bírja a szárazabb körülményeket, bár hosszabb szárazság esetén is meghálálja az öntözést.
  4. Dió (Juglans regia): Bár a fiatal diófák öntözést igényelhetnek az első években, a már megerősödött diófa jól alkalmazkodik a szárazsághoz és hosszabb vízhiányt is elvisel.
  5. Szilva (Prunus domestica): Egyes szilvafajták, különösen a vad szilvák, jól bírják a szárazságot. Például a besztercei szilva kiválóan alkalmas öntözés nélküli termesztésre.
  6. Mogyoró (Corylus avellana): Bár bokros növény, a mogyoró a szárazabb viszonyokat is jól tűri. Kevés vizet igényel, és ellenáll a melegnek.
  7. Homoktövis (Hippophae rhamnoides): Szárazságtűrő és igénytelen növény, amely jól viseli az aszályos időszakokat. Gyümölcse rendkívül egészséges.
  8. Kajszibarack (Prunus armeniaca): Bár a kajszi fiatal korában vízigényesebb lehet, kifejlett állapotában jól tűri a szárazságot, főleg a mély gyökerű fajták.
  9. Gesztenye (Castanea sativa): A szelídgesztenye szárazságtűrő és jól viseli a melegebb klímát, bár a talaj savasságát jobban kedveli.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyümölcsfák kifejlett korukban jobban tolerálják a vízhiányt, de az ültetés utáni években szükség lehet öntözésre, amíg a gyökérzetük megfelelően mélyre nem hatol.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenyőfélék esetében is találkozhatunk szárazságtűrő fajtákkal

Az örökzöldeknél említést kell tenni a borókákról, fagyallokról, babérmeggyről, korallberkenyéről és ciprusokról. Esetükben nem csak az öntözés fontos, hanem a lombkorona párásítása is. Az alábbi növények különösen jól alkalmazkodnak a száraz, napos helyekhez, és a víztakarékos kertészkedésben is nagy szerepet játszanak. Fontos azonban, hogy az első években figyelmet fordítsunk az öntözésre, amíg a gyökérzetük elég mélyre nem hatol:

EZ IS ÉRDEKELHET
  • Boróka (Juniperus spp.): A boróka különböző fajtái nagyon szárazságtűrőek. Különösen a közönséges boróka (Juniperus communis) és a kínai boróka (Juniperus chinensis) alkalmas száraz területekre, mivel jól tűrik a kevés vizet és a napos helyeket.
  • Ciprus (Cupressus spp.): A ciprusfélék közül több is szárazságtűrő, mint például az arizóniai ciprus (Cupressus arizonica). Ezek a növények jól viselik a forróságot és a vízhiányt.
  • Puszpáng (Buxus sempervirens): A közönséges puszpáng egy széles körben ültetett, szárazságtűrő örökzöld cserje. Különösen jól tűri a szárazságot, ha egyszer már megerősödött, és sövényként is népszerű.
  • Fenyőfélék (Pinus spp.): Egyes fenyőfajták, például a himalájai fenyő (Pinus wallichiana) vagy az erdei fenyő (Pinus sylvestris), jól tűrik a száraz körülményeket. Ezek mélyre nyúló gyökereikkel képesek vizet felvenni a talaj mélyebb rétegeiből.
  • Babérmeggy (Prunus laurocerasus): Bár többnyire ültetés utáni években igényel öntözést, idősebb korában a babérmeggy is képes szárazabb viszonyok között jól fejlődni.
  • Korallberkenye (Photinia fraseri): Ez az örökzöld cserje szintén jól viseli a szárazabb időszakokat, és mutatós vöröses új hajtásaival kiváló dísznövény.
  • Mediterrán tölgy (Quercus ilex): Az örökzöld magyaltölgy, más néven mediterrán tölgy, kiválóan alkalmas szárazságtűrő, meleg klímájú területekre. Mélyre nyúló gyökérzete segíti a víz felvételében.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?