Telibe kapta a fagy a fákat: nem örülhetnek ezek a német termelők

agrarszektor.hu2024. szeptember 10. 09:01

A tavalyihoz képest 15 százalékkal csökken a szilvatermés volumene Németországban. A virágzást telibe kapó késő tavaszi fagyok és a csapadékos időjárás okozott jelentős kiesést, de a legfőbb termesztőkörzetben jó termés várható.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) prognózisa szerint a 2024-es évben a német szilvatermés volumene 37,1 ezer tonna körül várható, ami 15,3%-kal (6,7 ezer tonnával) kevesebb, mint 2023-ban, az elmúlt 10 év 45 ezer tonna körüli átlagához képest pedig 17,6%-os (7,9 ezer tonnás) csökkenést jelent - írja a FruitVeB. Az idei termésbecslésekben óriásiak a regionális különbségek, de szinte valamennyi szövetségi államban kisebb termést várnak, mint az előző években, elsősorban a virágzás idején bekövetkezett késő tavaszi fagyok és a csapadékos tavaszi időjárás miatt.

Egyedül Baden-Württembergben, pont a szilvatermesztés szempontjából legfontosabb szövetségi államban (1700 hektáros termőterület) várható jóval (csaknem 30%-kal) a tízéves átlag feletti, 21,7 ezer tonna körüli termés. A második legnagyobb szilvatermő területtel (900 hektár) rendelkező Rajna-vidék-Pfalz tartomány gyümölcstermesztői 6,6 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ami 40%-kal kisebb az elmúlt tíz év átlagánál. Főként a baden-württembergi pozitív termésbecsléseknek köszönhetően e két szövetségi állam gyümölcstermelői 2024-ben várhatóan a összes németországi szilva 76,2%-át fogják betakarítani (az országos termőterület 63,1%-áról). Németországban jelenleg a tavalyival megegyező, 4100 hektáron termesztenek szilvát árutermelő gazdaságokban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, gyümölcs, csapadék, szilva, fagy, időjárás, németország, virágzás, termésbecslés, tavasz, gyümölcstermelő, szilvatermés,