Aggasztó hírek érkeztek: ez az egész gabonakereskedelemre hatással lehet

agrarszektor.hu2024. szeptember 11. 16:31

Rekordalacsony a dél-amerikai Paraguay folyó vízszintje Paraguay fővárosában, Asuncionban, mivel azt a Brazíliában, a folyón feljebb lévő súlyos aszály miatt csökkentették. A folyó a gabonaszállítás egyik legfontosabb útvonala a kontinensen, így a döntés akadályozza a hajózást az Amazonas menti vízi utakon.

A Paraguay folyó mélysége, amelyet a meder helyett a „nulla” indexhez képest mérnek, mínusz 0,82 méter alá süllyedt, megdöntve a korábbi, 2021 októberében mért rekordalacsony szintet - derül ki az országos meteorológiai és hidrológiai igazgatóság adataiból. A testület arra számít, hogy a folyó vízszintjének csökkenése folytatódni fog, mivel a közeljövőben nem várható esőzés - írta meg a Reuters. Az argentínai Parana folyó szintén éves mélypont közelében van a szemcsés csomópont, Rosario környékén. Mind a Paraguay, mind a Parana folyó Brazíliában ered, végül Buenos Aires közelében egyesül és a tengerbe ömlik. Ezek fontos útvonalak a szója, a kukorica és más kereskedelmi termékek számára.

Az északi szakaszon, a Paraguay vízi útvonalán, a hajózás gyakorlatilag leállt a vízszint rendkívüli csökkenése miatt

- közölte a CAPPRO paraguayi olajosmag- és gabonapréselő kamara.

A CAPPRO, amelynek gabonakereskedő tagjai a paraguayi szójaexport mintegy 60%-át bonyolítják le, azt mondta, hogy a folyó alacsony vízállása hatással van a szállítmányokra, bár a hatás korlátozott, mivel nem ez a kereskedelmi főszezon. Mint közölték, a hajóknak a normál rakománykapacitásuk átlaga alatti mennyiséget kellett szállítaniuk. Ez pedig késéseket generált és meghosszabbította a szállítási időket. A kamara tagjai közé tartozik az ADM, a Bunge és a Cargill is.

A következő időszak esőzései sem lesznek elegendőek

A Paraguay-Parana rendszer egy több mint 3400 kilométeres vízi út, amely Argentínán, Brazílián, Uruguayon, valamint a tengerparttal nem rendelkező Paraguayon és Bolívián keresztül halad. Paraguay a világ 3. legnagyobb szójaexportőre, és a gabonafélék nagyjából 80%-a a vízi úton jut el a tengeri kikötőkbe. Argentína a feldolgozott szója első számú exportőre, amelynek nagy része a Parana folyón halad lefelé a folyami kikötőváros, Rosario környékéről.

Jorge Sanchez, Paraguay Meteorológiai és Hidrológiai Igazgatóságának igazgatóhelyettese szerint a folyó vízszintjének kilátásai a következő hónapokban nem biztatóak, még a hagyományos október-novemberi esős évszak előtt sem. Ez enyhítené a folyó szintjét, de várhatóan nem lesz elég - mondta a szakember. Az év második felében a szokásosnál kevesebb eső várható a La Nina időjárási jelenség miatt, amely Paraguayban és Argentínában szárazabb, hűvösebb időjárást hoz, bár északabbra, Brazíliában általában csapadékosabb időjárást hirdet.

Jorge Sanchez szerint azonban idén a La Nina késik, és hatása csak október és november között lesz érezhető. Az éghajlatváltozás miatt nagy a változékonyság - tette hozzá. Brazíliában, ahol szintén rekordméretű erdőtüzek pusztítottak, az alacsony vízszint miatt az Amazonas egyes közösségei elszigetelődtek, valamint a szója- és kukoricaszállítmányok is megsínylették a közép-nyugati államokban, például Mato Grossóban, Brazília első számú gabonatermő vidékén.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, aszály, szója, folyó, szárazság, gabonatermelés, gabonatermesztés, dél-amerika, rekordalacsony, gabonaszállítás,