Akkora eső jön, hogy árvíz is lehet Magyarországon: erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu2024. szeptember 11. 17:31

A következő napokban a Duna, a Rába és a Lajta vízgyűjtőjén is rengeteg eső várható, jelentős áradás indul meg a folyókon. Az Országos Vízjelző Szolgálat ezért mindhárom folyóra harmadfokú készültségi szintet rendelt el.

A soron következő ciklon napokig Magyarország fölött marad, így országszerte ismét kiadós csapadékra van kilátás, nagyobb mennyiség a Dunántúlon várható, de keletre is bőven fog jutni az esőből, így az aszályhelyzet gyakorlatilag mindenhol véget fog érni - írta meg az Időkép.hu. A Dunántúlon hétfő hajnalig nem lesznek ritkák a 100 millimétert meghaladó értékek. A Duna és a nyugat-magyarországi folyók, így a Rába és a Lajta vízgyűjtőjében még több eső várható, többfelé 200-300 milliméter is lehullhat az említett időszakban, ami jelentős árhullámokat eredményez majd mindhárom folyón.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint mind a Rábán, mind a Lajtán harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállás jöhet a jövő hét elejére. A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál a jelenlegi előrejelzések szerint az eddigi legmagasabb vízállást is megközelítheti. Áradni fog a Duna is: Nagybajcsnál a jövő hét elején harmadfokú készültségi szintet elérő vízállás jöhet, de a fővárosban is akár 4 méterrel megemelkedhet a folyó vízszintje hétfőig.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eső, duna, árvíz, folyó, árvízvédelem, készültség, rába, vízszint, árhullám, vízállás, csapadékmennyiség, harmadfokú,