Elegük van az ausztrál gazdáknak: több ezren vonultak be a fővárosba

Elegük van az ausztrál gazdáknak: több ezren vonultak be a fővárosba

agrarszektor.hu
Ausztrália több száz gazdája tartott tiltakozást a kormány mezőgazdasági politikája ellen a hét elején. A tüntető gazdák szerint a kormány döntései, amelyet a környezet- és állatvédő aktivisták befolyásolnak, károsítja a megélhetésüket.

Ausztrália a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági exportőre, és a gazdák országszerte egyre dühösebbek a balközép munkáspárti kormányra, amely igyekszik betiltani az élő juhok exportját, korlátozza a vízhasználatot, és felgyorsítja a megújuló energiaforrások és a távvezeték építését a vidéki területeken. A gazdák a hét elején a canberrai ausztrál szövetségi parlament előtt tüntettek a kormány mezőgazdasági politikája ellen - írta meg a Reuters.

Vannak alternatív hangok, amelyek ellenünk egyesülnek. Nem gondoljuk, hogy ők azok, akiknek meg kellene határozniuk a politikát. Úgy érezzük, hogy átvertek minket

- mondta David Jochinke, a Nemzeti Gazdaszövetség (NFF) elnöke.

A kormány nem küldött képviselőt a gyűlésre. Julie Collins mezőgazdasági miniszter az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorában elmondta, hogy a kormány elkötelezett a meghallgatás mellett, és a tengerentúli piacra jutás kiterjesztésével és a biológiai biztonságba való beruházással segítette a gazdákat. Az NFF szerint több mint 2000 ember vett részt a gazdák első országos gyűlésén a fővárosban az 1980-as évek óta. A tiltakozás része az Európában és máshol is tapasztalható megmozdulásoknak, amelyek a kormányok által bevezetett környezetvédelmi szabályozás ellen irányulnak, amely a gazdák szerint bürokráciával és magasabb költségekkel terheli őket, valamint korlátozza a gazdálkodási lehetőségeiket.

Ausztráliában jövő év májusában szövetségi választások lesznek, és a mezőgazdasági lobbik vezetői azt mondják, hogy pénzgyűjtéssel és a marginális helyek megcélzásával próbálják majd kiszorítani a Munkáspártot. Peter Dutton ellenzéki vezető azt mondta a gyűlésen, hogy visszafordítaná az élő juhok exportjának tilalmát, az ellenzéki mezőgazdasági szóvivő pedig azt mondta, hogy ellenzi a vízkorlátozást. Az ausztrál gazdák a bőséges esőzéseknek köszönhetően több éve bőséges termést produkálnak, de a pesszimizmus is elterjedt. Egy új-dél-walesi állattenyésztő úgy nyilatkozott a helyzetről, hogy a jelenlegi kormány alatt nincs jövője az ausztrál mezőgazdaságnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?