Ez komoly? Hihetetlen, mennyibe kerül a dinnye ezeken a piacokon

Ez komoly? Hihetetlen, mennyibe kerül a dinnye ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Bár az utóbbi pár napban kis mértékben csökkent, továbbra is 10 százalékkal a tavalyi szint felett maradt a dinnye nagybani ára a lengyel piacokon. Ezt megelőzően egyedül 2022-ben volt áremelkedés a dinnye piacán szeptemberben.

Az előző 5 év átlagához és a tavalyi évhez képest csaknem 10%-kal magasabb a dinnye átlagára Lengyelország nagybani piacain. Szeptember első napjaiban pár százalékos áresés következett be, de ez csak annyit jelentett, hogy a korábban jellemző 1,3-3 PLN/kg (120-275 Ft/kg) között ársáv az 1,4-2,8 PLN/kg (130-255 Ft/kg) közötti tartományba mérséklődött - írta meg a FruitVeB.

Az utóbbi öt évben egyedül 2022 szeptemberében volt egyértelmű áremelkedés ezen a piacon. Az első őszi hónapban már egyértelműen csökkenést mutat a görögdinnye kínálata szerte Európában, ezért meleg időjárás esetén ezen a piacon ritka a csökkenő ártrend – a korábbi években ha valamelyest mérséklődtek is az árak, akkor is csak rövid időre és minimális mértékben. Valószínűleg ez a szezon nem lesz kivétel ez alól a szabály alól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?