2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Ezt sok kerttulajdonosnak el kell most intéznie: még van idő lépni

Ezt sok kerttulajdonosnak el kell most intéznie: még van idő lépni

agrarszektor.hu
A szeptemberi időjárás kifejezetten alkalmas arra, hogy az ember rendbe tegye az udvarát. Most még kellemes időben lehet elvégezni az olyan fontos munkákat, melyek felkészítik a kertet a hidegebb hónapokra. Legyen szó a kerti vezetékek állapotáról, a fákról és gyepről, itt az ideje mindent átellenőrizni, megjavítani. Mivel érdemes kezdeni? Mi az, amit mindenképp érdemes átnézni? Ennek járt utána a HelloVidék.

Szeptember egy kicsit a kertben is a lezárást és az újrakezdést jelenti, hiszen most alapozhatja meg az ember a következő szezont, miközben a növények felkészülnek a pihenőre. A HelloVidék a The Spruce értesülései alapján összegyűjtötte, hogy mikert érdemes még most a fagyos, nyirkos idő beállta előtt elvégezni ahhoz, hogy a kert jövőre is gazdag legyen terményekben.

Engedni kell a pázsitot növekedni

Ha nem volt probléma eddig a pázsittal, akkor is érdemes néhány dologra odafigyelni az őszi időszakban. Fontos, hogy az ember a fűnyíró késeit magasabbra állítsa, mivel ősszel lassabban nő a fű. A magas nyári hőmérséklet miatt a pázsit gyakran száraz és fakó lehet, ezért fontos, hogy az ember tél előtt levegőztesse kicsit az udvart. Ezalatt azt értik a szakértők, hogy hagyni kell növekedni a füvet a kertben és nem túl rövidre vágni, ahogy az nyáron szokás, mert ezzel nagyobb károkat okozhat benne az ember, mint gondolná.

Amikor a gyepfű áttelel, a szükséges szénhidrátokat a hajtásokban tárolja. Ha nem vágjuk le a füvet rövidre és magasabban hagyjuk, mint nyáron szoktuk akkor nagyobb réteg marad a téli szénhidrátok tárolására, ami végső soron remekül elindíthatja később a tavaszi pázsitot

- mondta el Timothy Strano, a TruGreen okleveles agrárszakembere.

A gyep felfrissítése nem nehéz: csak egy villa kell hozzá, amivel megszurkálja az ember a föld felszínét. Ha van rá lehetőség, olyan műtrágyával kell ősszel táplálni a gyepet, amely káliumban gazdag és alacsony nitrogéntartalmú.

Fontos az ereszcsatorna megtisztítása

Ajánlott egy pillantást vetni az esővizet elvezető csatornára is, mivel ilyenkor sokkal több csapadék hullik. Ebben az időszakban jobb, ha nem közvetlenül egy növényre érkezik a lefolyó víz. Célszerű megnézni, hogy jó irányba áll-e a cső és, hogy nincs-e benne dugulás a lehulló levelektől, termésektől, ezek ugyanis gyakran landolhatnak az ereszcsatornákban. A felhalmozódás megakadályozza az eső és később az olvadó hó hatékony elvezetését, ami akár beázáshoz is vezethet. Ilyenkor meg kell fontolni ezek megtisztítását is, egy egyszerű kerti tömlővel vagy egy lombfúvóval, ha a levelek szárazak.

Metszeni kell, ami burjánzik

Amikor kevés a levél a fákon, az a legjobb alkalom, hogy az ember megnézze azokat a fákat vagy cserjéket, amelyek túl közel nőnek az otthonához. Ha valaki azt észleli, hogy az ágak, indák felkúsznak a tető vagy a falak mentén, akkor ezeket ajánlott levágni és lemetszeni. Mert később akár el is mozdulhat miattuk a cserép, vagy épp károsíthatják a házak külső burkolatát is.

Ellerőrizni kell a repedéseket, töréseket, elmozdulásokat

Most van itt az idő, hogy az ember tüzetesebben is megnézze a háztetőt is. Lehet, elmozdult a lemez, vagy egy cserép? Ezeket most érdemes helyrehozni, mert az őszi esőzések könnyen okozhatnak így kellemetlen beázásokat, amelyek pedig komoly károkhoz vezethetnek később. Ilyenkor kell megnézni a repedt, megtört felhajtókat, járdákat is. A hó vagy eső, könnyen repedéseket okoz, majd ezekbe csordogálva megfagy, ami a repedések kiszélesedését okozhatja, és még több problémát okozva az embernek.

Rend a lelke mindennek

Mielőtt az ember nekilátna az őszi vetésnek, érdemes a kertet „kitakarítani”. Azokat a szerszámokat, eszközöket, amiket idén már nem fog az ember használni, el kell tenni. Vetés előtt pedig a kiszemelt területet érdemes kigyomlálni, felgereblyézni, kicsit átforgatni és így belevetni a magokat, hagymákat. Az egynyári növények részei mehetnek a komposztba.

Lassítás, gondoskodás, újratervezés

Fontos, hogy a hőmérséklet csökkenésével gondoskodjon az ember azokról a növényekről, amelyek már átálltak egy lassabb működésre, de még "nem merültek téli álomba". Ezeknél használható talajtakaró, például a rózsa esetében is, ami elősegíti az ősszel és télen rendkívül könnyen nedvesedő talaj kiszáradását, javítja textúráját és megvédi a sérülékeny növényt. Most van itt az ideje az újdonságoknak is: elültetni az évelőket és a tavasszal virágzó hagymákat, mint például a nárciszt, sáfrányt és a jácintot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?