Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.11. szerda

agrarszektor.hu2024. szeptember 11. 07:45

Többnyire napos idő valószínű gomolyfelhőkkel, lassanként a keleti harmadban is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, de északkeleten továbbra is maradnak tartósan borult tájak, ott délutánra szűnik meg teljesen a csapadék - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.09.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.09.11.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.09.11.) napon.

2024.09.11. szerda: Többnyire napos idő valószínű gomolyfelhőkkel, lassanként a keleti harmadban is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, de északkeleten továbbra is maradnak tartósan borult tájak, ott délutánra szűnik meg teljesen a csapadék. Emellett az Északi-középhegységben lehet néhány futó zápor. Az északnyugati szél főleg az Észak-Dunántúlon élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb marad az idő.
Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Megszűnő hideg fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Náluk legáltalánosabb panaszként fejfájás, vérnyomás-ingadozás előfordulhat.

A következő napon várható időjárás

2024.09.12 csütörtök: Nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró. Estére várhatóan már a középső országrészt is eléri a felhőzet és vele együtt az eső, zápor. Néhol esetleg zivatar is kialakulhat. Nyugaton kiadós mennyiségű eső valószínű. A Dunántúlon az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharos lökések is kísérhetik, ezzel együtt markáns lehűlés érkezik. A csúcshőmérséklet általában 23 és 30 fok között valószínű, de a borongós nyugati tájakon 15 és 20 fok között alakulhat a maximum, mely ráadásul már a reggeli, délelőtti órákban beállhat, délutánra tovább csökken a hőmérséklet. Jelentős lesz tehát a hőmérsékleti kontraszt az ország nyugati és keleti tájai között.

Friss híreink:

Változás jön a magyar növénytermesztésben: tovább tör előre a szója?

A hazai növénytermelőknek napjainkban rendkívül sok nehézséggel kell megküzdeni. A klímaváltozás már jól érzékelhető hatásai és a háborús konfliktusból adódó kihívások is változásra késztetik a termelőket. Arról, hogy pontosan milyen nehézségekkel kell szembenéznie ma a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, illetve, hogy mi jelentheti a kiutat, az Agrárszektor Bene Zoltánnal a Karintia Kft. cégvezetőjével beszélgetett. A téma szóba kerül a már hagyományos, Siófokon megtartandó Agrárszektor konferenciánkon is.

Sokan nem tudnak a szabályokról: csak így lehet most traktort vezetni itthon

Bár a legtöbben csak akkor látnak traktorokat, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket, ha szántóföldek mellett járnak, azt azért mindenki tudja, hogy valahogyan ezeknek a gépeknek is el kell jutniuk oda a telephelyükről. Hacsak a vezetők nem akarnak a "kertek alatt", jelöletlen utakon és "rövidítéseken" át közlekedni, akkor bizony fel kell hajtaniuk a közutakra is. Ezért van az, hogy az aratási időszakban látszólag megszaporodnak ezek a járművek az utakon, mivel azonban nagyobbak, lassabbak és több helyre van szükségük a manőverezéshez, gyakran feltartják a forgalmat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezekre a gépekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a forgalomban részt vevő többi gépjárműre.

Megszólaltak a borászok: emlékezetes évjárat lehet 2024

Az aszály miatt kisebb mennyiség, de potenciálisan kiemelkedő minőség jellemezheti az idei, tipikusnak semmiképpen sem mondható évjáratot – mondták el az Agrárszektornak nyilatkozó borászok. A csapadékhiány és a forró, napos nyár miatt kisebbre fejlődött bogyókban élénk színek és sok cukor rejtőzik, amelyek több fajta esetében is szép illatokkal párosulnak. A vörösborok esetében ugyanakkor néhol már sok a jóból: a túlzott tanninosság miatt fennáll a veszélye annak, hogy a jókat ígérő tételek is durva, karcos, nehezen fogyasztható jegyeket mutatnak majd. Sok múlik most a borász szakértelmén és az óvatosságon, ha azonban a kíméletesség eredményre vezet, csillagos évjárat lehet 2024.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nem teljes állás, mégis rakat pénzt adnak érte: heti 8 óra munkáért 102 ezer forintot is fizetnek itthon

Az őszi félév indulásával ismét beindul a diákmunkák piaca, melyek közül a legjobban fizetőek az IT gyakornoki pozíciók, ahol akár bruttó 3 200 forintos órabért is kaphatnak a diákok, ami a 25 év alattiak számára nettó 102 400 forintot jelent havonta. Az adminisztratív, hosztesz és fizikai munkák is népszerűek, a kereseti lehetőségek 2 000-2 600 Ft között mozognak óránként, valamint az is megtudtuk, hogy a home office már az alap elvárások között szerepel a munkát vállaló diákok esetén. Budapesten és egyre több vidéki városban is nő a diákmunka iránti kereslet, amit az otthoni munkavégzés lehetősége tovább támogat, így a fiatalok távolabbról is dolgozhatnak rugalmas beosztásban.

Sokkoló látlelet Magyarország halálútjairól: listáztuk a vidék legveszélyesebb sztrádáit és főútjait

Évről évre emberek ezrei veszítik életüket a magyar közutakon, és mintegy húszezren szenvednek különböző súlyosságú testi sérüléseket. Az idei év első felében nemcsak a közlekedési balesetek, de a halálos áldozatok száma is nőtt. Míg egyes utakon alig-alig történik baleset, addig vannak közutak és sztrádák, amelyek joggal érdemelték ki a "halálút" jelzőt. A HelloVidék most friss statisztikákat is hoz, de azt is mutatja, melyek a vidék legveszélyesebb baleseti gócpontjai.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,