Huszonötödikre a KWS kiénekelte a magas C-t! (x)

PR2024. szeptember 11. 15:03

Az InnovatiON Farm technológiai bemutató és a KWS Magyarország Kft. 25. évfordulójának megünneplése sűrűsödött egyetlen napra szeptember első csütörtökjén. A KWS hazai vállalatának elmúlt 5 éve igencsak bővelkedett eseményekben, ami elsősorban előkelő piaci pozíciók megszerzésében manifesztálódott, több kultúrát is érintve. A szlogenjük, miszerint ők „az első számú alternatíva”, mára már megalapozott és valós értékeket sugall a felhasználó felé. S hogy mire utal a cikk címében tett metaforikus kijelentés? Az 5 évvel ezelőtt kitűzött százezer zsák KWS kukorica eladásának álma valóra vált, ami egy újságírót arra ösztönöz, hogy leírja: a cég kiénekelte a magas C-t.

Szanyi István ügyvezető igazgató a Keszthelyen megrendezett jubileumi est előadásában kiemelte: A 168 éves KWS kimondottan vetőmag-specialista cég cukorrépa, kukorica, napraforgó, repce, kalászosok, cirok és egyéb szántóföldi és zöldségnövények tekintetében. Vezető pozíciót tölt be a növénynemesítésben, több mint 70 országban van jelen leányvállalataival, portfóliójukban a globális szinten legfontosabbnak tartott 13 növényfajból 11 megtalálható. A 2022/2023-as pénzügyi mutatók alapján a TOP 5 növénynemesítő cégek között jegyzik a céget, a vetőmag-értékesítési mutatók alapján a globális rangsor negyedik, az európai rangsor második helyét birtokolja. Generációkban gondolkodnak a hosszú távú és fenntartható célkitűzéseik eléréséért – hangsúlyozta Szanyi István. Megdöbbentő adat is bizonyítja e hosszú távú célkitűzéseket:

A KWS munkatársak közel 40%-a dolgozik a kutatás-fejlesztésben, a cég az összbevételének mintegy 17%-át csak erre a területre fordítja. A délkelet-európai régióban négy nemesítő állomás (Murony, Kozármisleny, Alexandria – Románia és Ópazova – Szerbia), illetve négy vetőmag-előállító (Hód Mezőgazda Zrt., Mezőhegyesi Ménesbirtok, Bräila – Románia és Óbecse – Szerbia) szolgálja ki a termelői igényeket.

Hazai viszonylatban a fontosabb szántóföldi kultúráknál a KWS piaci pozíciója 2019−2025 között kukoricában 5-ről 9%-ra, napraforgóban 2-ről 2,5%-ra, repcében 20-ról 28%-ra, cirokban 8-ról 14%-ra emelkedett. Ezen adatok alapján kukoricában és napraforgóban a negyedik, repcében piacvezető, cirokban a harmadik helyet foglalja el a magyarországi rangsorban.

Ha nevesítjük ez alkalomból az arra érdemes hibrideket, a magyarországi repcetermesztés történetének két legnépszerűbb hibridje: a HYBRIROCK és az UMBERTO KWS, a megújulás erejének pedig a KWS MIKADOS-t nevezte meg Szanyi István, amely hibrid a belépés évében a GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérlet nyertese lett.

2022-től a KWS-nél egy új korszak jelei mutatkoztak meg kukoricában, az „első számú alternatíva” szlogenjük ekkortájt érett be: az eladott zsákszám alapján a KWS KASHMIR a TOP 10-be, a KWS INTELIGENS a TOP 15-be került be a multinacionális vállalatok által forgalmazott vezető hibridek közé.

Szanyi István hozzátette: a kukoricapiaci pozíciójuk további növelésére a versenyképes portfólió és a modern KWS hibridek (HYPOLITO, GIRO, OLTENIO, FORTURIO) adnak lehetőséget. A repce piacvezető szerepének megtartása a folyamatosam megújuló hibridkínálattal és technológiafejlesztésekkel érhető el, a napraforgó és cirok, mint a klímaváltozást legjobban toleráló kultúrákban pedig jelentős nemesítési erőfeszítéseik révén növekednek a piaccal, versenyképes alternatívát nyújtva a termelőiknek.

Rizikómenedzsment KWS módra

Ugorjunk át a KWS InnovatiON Farm bemutató helyszínére, Magyaratád határába, az EU-Agrár Kft. Hársházi Péter által irányított gazdaságába, ahol a beállított technológiai kísérletek célja: a gazdákat is leginkább bizonytalanságban tartó időjárás okozta kitettség csökkentésének lehetőségeinek feltárása.

Az idei forró évjárat is megmutatta, mekkora jelentősége van kockázatkezelési célból a komplex rendszerben való gondolkodásnak. Elhangzott: diverzifikációra nemcsak az eltérő növényfajok esetében kell gondolni, hanem olyan gazdasági növények használatát is számba kell venni, mint a kitettséget jobban elviselő napraforgó vagy a cirok. A napraforgó kiváló stressz- és szárazságtűrő kultúra, ennek köszönhetően a vetésterülete tovább növekszik Európában, hazánkban is kimaxolja a kultúra a lehetséges vetésterületet. A nemesítésük célja, hogy a kukoricához hasonlóan élvonalbeli hibrideket állítsanak elő, jelenleg a SUVEX és az ARNETES SU hibridek emelendőek ki e tekintetben. A hő- és szárazságtűrésen, valamint az olajtartalmon felül a nemesítés a betegség-ellenállóságra, azon belül is a peronoszpóra-fertőzés elleni rezisztenciára koncentrál, továbbá kiemelt módon kezelik a fehérjetartalom kérdését.

A kockázatkezelés kapcsán kihangsúlyozták: kukorica esetében is megalkothatjuk azt a mátrixot, amellyel a több lábon állást megvalósíthatjuk. Ehhez például érdemes eltérő FAO-számú hibrideket választani, így a portfóliónk virágzási időszakának megnyújtásával csökkenthető a hőstressz okozta veszteség. Hasonló éréscsoportú hibridek esetében érdemes egy-egy hibrid virágzási idejével tisztában lenni és annak széthúzásával csökkenteni a kockázatot. A tőtáv direkt és indirekt változtatásával az egymáshoz képesti nagyobb térállás és komfortosabb gyökérzóna szintén csökkentheti a kitettséget. Az INITIO-val csávázott vetőmagokkal a korai vetés, az ezt megelőző talajmunkák, a minőségi magágykészítés, majd az időben elvégzett betakarítás a komplex rizikómenedzsment nélkülözhetetlen elemei az egyre szélsőségesebb éghajlati viszonyok között.

A digitális eszközök segítségével a műveléssel kapcsolatos döntéstámogatást, ezzel pedig a hatékonyság növelését szolgálja a folyamatosan bővülő, ingyenes myKWS platform, amely számítógépes és mobiltelefonos applikációval egyaránt elérhető.

Szerző: Gáspár Andrea

Fotók: Nagy Csaba-KWS, Gáspár Andrea

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
kukorica, napraforgó, vetőmag, farm, hibridek, kws, cirok, bemutató, magazin-2024-09,