2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Súlyos betegség támad Magyarországon: csak így lehet védekezni ellene

Súlyos betegség támad Magyarországon: csak így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
Napjainkban egyre nagyobb figyelem hárul a biztonságos élelmiszer-ellátásra. Ebben kiemelt szerepük van az állatorvosoknak, mind az állatok egészségének védelmében, mind pedig a fertőző betegségek elleni küzdelemben vagy a vágásra szánt állatok húsának vizsgálatában - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az EU-Nyugat-Balkán Főállatorvosi Csúcs megnyitóján a Városligetben.

A tárcavezető a rendezvényen arról beszélt, hogy élelmiszert előállítani és értékesíteni különleges felelősséggel bírt mindenkor az emberiség történetében, és nincs ez másképpen a 21. században sem. A figyelmünk ugyanis mindig jóval nagyobb, ha azokról a dolgokról esik szó, amelyek alapanyagként vagy feldolgozott formában, de az asztalunkra kerülnek. Hazánk rendkívül büszke a több mint 136 éve útjára indított állategészségügyi szolgálatára, amely az elmúlt évek számos kihívása közepette is bizonyította rátermettségét, szakmai felkészültségét és gyors reakcióképességét.

Nagy István kitért arra is, hogy Magyarországon az egyik legfontosabb feladat a madárinfluenza elleni védekezés, de figyelni kell a sertéspestisre, továbbá az ukrajnai háború miatt elmaradó vakcinázás következtében a határ mentén megjelenő veszettség vírusra is. Megnyugtató, hogy mindezeket a betegségeket kontroll alatt tudhatjuk, ami alapvetően a jól működő állategészségügyi rendszerünknek köszönhető. A mindennapos problémák megoldása mellett ugyanakkor olyan szép, a jövőbe mutató szakmai kihívások is jelentkeznek, mint például az, hogy 2030-ig el kell érni az állattenyésztésben felhasznált antibiotikumok 50%-os csökkentését. Nem túlzás azt állítani tehát, hogy az állatorvosok szerepe nélkülözhetetlen az agráriumban. Így van ez Magyarországon éppúgy, mint szerte Európában - fűzte hozzá az agrártárca vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?