Viharokkal csap le a hidegfront az országra: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

agrarszektor.hu2024. szeptember 11. 09:04

Aktív ciklon örvénylik Európa fölött, amelynek a hatásait hamarosan Magyarországon is érezni lehet. A nyugati országrészbe már csütörtökön, majd hétvégére keleten is beköszönt a hűvös, kellemetlen ősz.

A kontinens északnyugati része fölött egy aktív ciklon örvénylik, melynek hátoldalán nagy mennyiségben halmozódott fel hideg, sarkvidéki eredetű levegő. Ennek a ciklonnak a hidegfrontja csütörtökön éri el a nyugati tájakat, majd Magyarország térsége fölött lelassul a mozgása, déli ágán egy önálló ciklon alakul ki, amely hétvégén majd kellemetlen, hűvös, szeles, gyakran esős időt okoz - írta meg az Időkép.hu.

Csütörtökön nyugaton már a reggeli óráktól egyre többfelé ered el az eső, valamint feltámad az északnyugatira forduló szél, majd a csapadékzóna estére a Duna vonalát is eléri. Ugyanakkor keleten még kitart a napos idő. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: a borongós, csapadékos nyugati tájakon helyenként már a 15 Celsius-fokot sem éri el a csúcshőmérséklet, máshol viszont még 24-30 Celsius-fok közé melegszik a levegő.

Pénteken is nagy lesz a kontraszt: a Dunántúlon csak 10-15, a középső tájakon 15-20, keleten még 21-27 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők. Egyre nagyobb területen várható kiadós eső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. A Dunántúlon a hőérzetet a viharos északnyugati szél jelentősen csökkentheti, itt bizony már őszi kabátra lesz szükség.

Hétvégére keleten is visszaesik a hőmérséklet, az ország nagy részén 15 Celsius-fok alatt maradnak a maximumok, így jó eséllyel a fűtésre is szükség lehet. A napsütést ezúttal mellőzni kell, borongós, gyakran esős időre kell készülni, ráadásul a Dunántúlon viharos marad a szél, de szombaton a középső tájakon is előfordulhatnak viharos lökések. Az előrejelzések szerint lassú javulás csak a jövő hét első napjaiban kezdődhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, időjárás, hideg, szél, ciklon, lehűlés, ősz, viharos, hűvös, időkép,