A gazdatámogatásokról tárgyaltak Budapesten: változások jöhetnek

A gazdatámogatásokról tárgyaltak Budapesten: változások jöhetnek

agrarszektor.hu
A Közös Agrárpolitika keretei között működő támogatási rendszer egyszerűsítése kiemelten fontos az európai mezőgazdaság jövője szempontjából - mondta Feldman Zsolt, a Közös Agrárpolitikáért felelős uniós főigazgatók budapesti ülésén.

A mostani találkozó középpontjába a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését helyezte a magyar elnökség - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az uniós agrárminiszterek hétfői ülése egyértelműen amellett foglalt állást, hogy mivel az európai gazdálkodóknak nehéz a szektort érintő kihívásoknak megfelelni ebben a bonyolult és szigorú uniós szabályozási környezetben, ezért annak megváltoztatására van szükség, és ebben fontos szerepe van a tagállamok agrártámogatási rendszer működtetéséért felelős vezetői, szakértői tapasztalatainak és munkájának.

Ennek érdekében a tagállami stratégiai terveknek valóban stratégiainak kell lenniük, tartalmukat egyszerűsíteni, míg módosításukat gyorsítani kell

- húzta alá Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Magyarországon a KAP Stratégiai Terv keretei között közel 5300 milliárd forint felhasználása történik meg 2023-2027 között. Ebből a 2900 milliárd forintnyi agrár- és vidékfejlesztési támogatás 52 százalékát gazdaságfejlesztésre, 36 százalékát a környezeti és éghajlati célok elérésére fordítja a magyar kormányzat. Feldman Zsolt ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, meg kell tartani a mezőgazdasági ágazat zöld átálláshoz való hozzájárulását, azonban ebben a folyamatban érdekeltté kell tenni a gazdálkodókat.

A KAP Stratégiai Tervek végrehajtása sikeres, és összhangban van az előzetes tervekkel

- hangsúlyozta Christina Borchmann, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának Közös Agrárpolitikáért felelős igazgatója. Hozzátette, az éves teljesítménybeszámolók mindegyik tagállamtól megérkeztek a jogszabályi határidőig, és ezeket egytől egyig elfogadták, a KAP módosítási javaslatok közül pedig 17-et már jóváhagyott a Bizottság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Elrajtolt a XVIII. Coop Rally

Az idei Coop Rally egy olyan időszakban kerül megrendezésre, amikor a hazai élelmiszeripari, -kereskedelmi cégeknek számos kihívással kell megküzdeniük.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 12. 12:31