Annyi eső fog esni, amennyit már rég láttunk itthon: jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu2024. szeptember 12. 15:27

Újabb, a hét elejit meghaladó mennyiségű csapadék és további lehűlés érkezik Magyarországon, folytatódik tehát a hétfőn megkezdődött gyökeres fordulat időjárásunkban. Jó eséllyel országszerte véget ér a hosszú aszály, a talaj nagy területen kellően megázik, amire az őszi káposztarepce keléséhez égető szükség is van.
 

Az előző hét második felében még száraz, a szeptember ellenére nyári időjárás volt a jellemző hazánkban, csak néhol fordult elő néhol egy-egy gyenge zápor - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Aztán hétfőre gyökeresen átlakult időjárásunk, egy markáns frontrendszer érkezett, térségünkben lelassult, így nagy területen hullott jelentős csapadék szerda reggelig. Sokfelé hullott 10-25 mm, az északnyugati országrészben 40 mm körül esett, miközben a Pécs-Szekszárd-Kiskunhalas-Mórahalom térség és az Encs-Kisköre vonal kimaradt a nagyobb esőből. A csapadékhiány így sokat csökkent, de még mindig bőven van hiány az elmúlt harminc nap átlagához képest is, a kilencven napos átlaghoz képest pedig még inkább, itt nagy területen 100-150 mm-t meghaladó az elmaradás.

Az aszály hazánk északnyugati felén megszűnt, illetve mérséklődött, délen azonban még tartja magát. A talaj fölső 5-20 cm-es rétege az ország döntő részén átnedvesedett, északnyugaton a mélyebb rétegekbe is jutott, de még bőven van helye a további esőknek.

A hőmérséklet a múlt héten még a nyárhoz igazodott, az ilyenkor szokásosnál 5-7 fokkal melegebben alakult 30 Celsius fok körüli maximumokkal. A hétfőn érkezett front hatására azonban drasztikusan visszaesett a hőmérséklet, előbb északnyugaton, majd keddre keleten is.

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításuk folyamatban van, melyet a csapadékos idő hátráltat. A műholdas mérések alapján a tenyészidőszakban az NDVI index növényspecifikus éves menete a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal kedvezőbb (a Dunátúl délkeleti felének kivételével), de az ideálistól is nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmaradt az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. Ennek oka azonban az aszály mellett, hogy az éréshez kellő mennyiségű hőösszeget is korán megkapták a növények. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiség sem hullott le, az öntözés nélküli állományokban gyenge termésátlagok várhatók.

Az elmúlt héten csak nagyon rövid ideig és csak kisebb foltokban fordultak elő vizes állományok, majd vasárnap estétől előbb a Dunántúlon, majd hétfőn országszerte magas volt a levélnedvesség időtartama és a párás időszakok hossza is.

Újabb jelentős csapadékot és lehűlést ígér a folytatás. Egy légörvény helyeződik ugyanis hazánk térsége fölé, a csapadékhullám és a feltámadó északnyugati szél a Dunántúlt máris elérte. Hétfőig sok lesz a felhő fölöttünk, ismétlődő esőre van kilátás, országos csapadék várható, melynek összes mennyisége szerdáig nagy területen a 20-50 mm-t is elérheti, nyugaton meg is haladhatja. Keddtől csökken majd a csapadékhajlam, újra várható napsütés, de a reggeli ködök is megjelennek. Nagy valószínűséggel országszerte megszűnik, véget ér az aszály, a talaj nedvességgel való őszi feltöltődése megkezdődik. További lehűlés érkezik a nagy területen megerősödő, a Dunántúlon viharossá fokozódó északnyugati széllel. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan felhős, esős északnyugati részeken csak 10, délkeleten 15 fok körül valószínű a hétvégén. A jövő héten keddtől 18 és 25 fok körül alakulnak a csúcsértékek, éjszakánként pedig már 10 fok alatti érétkek is előfordulnak majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
repce, kukorica, aszály, napraforgó, csapadék, öntözés, eső, időjárás, előrejelzés, meteorológia, agrometeorológia, hőmérséklet, virágzás,