Elképesztő, ami az Alföldön történt: ez lett a homokból a térségben

Elképesztő, ami az Alföldön történt: ez lett a homokból a térségben

agrarszektor.hu
A versenyképesség javításának egyik eszköze lehet Európában az erdőgazdálkodás, amely a klímaváltozás miatt azonban jelentős kihívások előtt is áll. A sikerhez és a megoldáshoz elengedhetetlen a hatékony szakmai párbeszéd, mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, az EU Erdészeti Főigazgatók informális találkozójának megnyitóján, Lakitelken.

2024 második félévében Magyarország látja el az Európai Unió elnökségi feladatait, melynek keretében háromnapos erdészeti szakmai rendezvényen fogadja az Európai Unió tagállamainak delegáltjait, a nemzetközi erdészeti szakmai szervezetek, valamint az Európai Bizottság és Svájc ágazati vezetőit. Zambó Péter az eseményen tartott köszöntőjében kiemelte: Magyarország az 1930-as évektől kezdve állami programok keretében sikeres erdősítésekkel küzd az Alföldön az elsivatagosodás ellen. Egy évszázad alatt sikerült a futóhomok helyén zárt erdőket létrehozni, megőrizni, javítani a talajt, megóvni a településeket, a termőföldeket. Csak a legutóbbi, 2019-ben indított Országfásítási  Programban már több mint 184 millió fát ültettek el a magyar gazdák. Azonban új kihívásokkal nézünk szembe, hiszen a magyar Alföldön már most olyan körülmények között gazdálkodunk, amely a klímaváltozás miatt sok más országban várható lesz a következő évtizedekben - húzta alá.

Zambó Péter köszöntőjében elmondta, a mostani rendezvényen a száraz termőhelyeken történő erdőkezeléssel kapcsolatos évszázados szakmai tudást és tapasztalatot szeretnék az egész európai közösség szolgálatába állítani. A zöld vagyonunkra vigyáznunk kell, ennek a zöldvagyonnak a hasznosulása nemcsak nemzeti, hanem a versenyképességet javító össz-európai érdek - tette hozzá. A találkozó szakmai programjai az egyre szárazabb termőhelyek problémájával, az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal, az erre adható lehetséges innovatív megoldásokkal foglalkoznak. Az erdészeti ágazat vezetőinek és a szervezeteknek lehetősége nyílik a szakmai aktualitások megvitatására, a jó nemzeti gyakorlatok bemutatására, tapasztalataik megosztására, az ágazat jövőbeli fejlődési irányainak felvázolására.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 12. 11:03