Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.12. csütörtök

agrarszektor.hu2024. szeptember 12. 07:45

A frontális felhőzet csak lassan halad kelet felé, ezért az ország keleti felén alapvetően száraz és napos idő várható a fátyolfelhők mellett, míg a Dunántúlon nyugat, északnyugat felé haladva egyre több és vastagabb lesz a felhőzet - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.09.12.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.09.12.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.09.12.) napon.

2024.09.12. csütörtök: A frontális felhőzet csak lassan halad kelet felé, ezért az ország keleti felén alapvetően száraz és napos idő várható a fátyolfelhők mellett, míg a Dunántúlon nyugat, északnyugat felé haladva egyre több és vastagabb lesz a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon tartós eső várható, ott kiadós mennyiség is hullhat, az összefüggő csapadékzóna lassan araszol kelet felé. Előterében kialakulhatnak záporok, emellett a déli, délnyugati országrészben egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. Az ország nyugati felén megélénkül, a nyugati tájakon megerősödik az északnyugatira forduló szél, míg keleten döntően mérsékelt marad az alapvetően déli légáramlás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 29, de a Dunántúl északnyugati felén ennél jóval alacsonyabban, 14 és 20 fok között alakul, a nyugati határ mentén reggel, délelőtt áll be a maximum-hőmérséklet. Késő este - hasonló területi eloszlás mellett - 8, 21 fok várható.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.09.13 péntek: Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Többfelé kell számítani esőre, záporra, keleten akár zivatar is kialakulhat. Több körzetben kiadósabb mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szelet főleg a nyugati, valamint a középső országrészben erős, sok helyütt viharos lökések kísérhetik. A hőmérséklet délután 10 és 28 fok között alakul, nyugat felé haladva lesz a hűvösebb idő.

Friss híreink:

Pagani: a területalapúnak maradnia kell a támogatási rendszerben

Határozottan kiáll az agrártámogatások területalapú megközelítése mellett a Copa-Cogeca – mondta el az Agrárszektornak adott interjúban az uniós érdekképviseleti szervezet főtitkár-helyettese. Patrick Pagani szerint a területi megközelítés stabilitást ad a támogatási rendszernek, ezen felül azonban új, az élelmiszertermelés stratégiai jelentőségéhez méltó megközelítésre van szükség az EU-ban. Ennek kialakításában számítanak az Unió minden fontos szereplőjére, így a Bizottságra is. Az egyeztetések során kompromisszumkész tárgyalásokra készülnek, de például a Mercosur-egyezményre továbbra is határozott nemet mondanak.

Változás jön a magyar növénytermesztésben: tovább tör előre a szója?

A hazai növénytermelőknek napjainkban rendkívül sok nehézséggel kell megküzdeni. A klímaváltozás már jól érzékelhető hatásai és a háborús konfliktusból adódó kihívások is változásra késztetik a termelőket. Arról, hogy pontosan milyen nehézségekkel kell szembenéznie ma a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, illetve, hogy mi jelentheti a kiutat, az Agrárszektor Bene Zoltánnal a Karintia Kft. cégvezetőjével beszélgetett. A téma szóba kerül a már hagyományos, Siófokon megtartandó Agrárszektor konferenciánkon is.

Sokan nem tudnak a szabályokról: csak így lehet most traktort vezetni itthon

Bár a legtöbben csak akkor látnak traktorokat, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket, ha szántóföldek mellett járnak, azt azért mindenki tudja, hogy valahogyan ezeknek a gépeknek is el kell jutniuk oda a telephelyükről. Hacsak a vezetők nem akarnak a "kertek alatt", jelöletlen utakon és "rövidítéseken" át közlekedni, akkor bizony fel kell hajtaniuk a közutakra is. Ezért van az, hogy az aratási időszakban látszólag megszaporodnak ezek a járművek az utakon, mivel azonban nagyobbak, lassabbak és több helyre van szükségük a manőverezéshez, gyakran feltartják a forgalmat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezekre a gépekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a forgalomban részt vevő többi gépjárműre.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Még mindig működik a legális hiteltrükk: így spórol egyre több magyar akár 20%-ot is a törlesztőn

A magyar dolgozók továbbra is keresik a különféle megtakarítási lehetőségeket, az önkéntes pénztárak taglétszáma egyre emelkedik és a befizetett összegek is évről évre nőnek. A Pénzcentrum friss körképében a hazai egészségpénztárak számoltak be az utóbbi évek tapasztalatairól: a befizetések összetételének változásáról, a legnépszerűbb és az egyre inkább felkapottá váló szolgáltatásokról. Külön kitértünk a jelzáloghitel törlesztésének lehetőségére, melyet egyre több magyar fedez fel, így spórolva akár 20%-ot is a havi törlesztőrészletén.

Vadregényes tájak várnak a vidéki Magyarországon: íme 5+1 tanösvény, amit idén ősszel látnod kell

A szeptemberi időjárás kifejezetten kedvez a szabadtéri programoknak, így érdemes most kirándulni, túrázni indulni. Azoknak, akik nem vágnának keresztül az országon egy-egy nagyobb látnivalóért, érdemes lehet a közeli erdőket vagy nemzeti parkokat megcélozniuk, hiszen meseszép látványból itt sincs hiány. Hétvégén a Tatán található Fényes Tanösvényt vette szemügyre a HelloVidék, így ennek kapcsán megnéztük azt is, milyen más tanösvényeket érdemes meglátogatni még idén ősszel, ha felejthetetlen látványban szeretnénk részesülni. Lássuk!

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,