Kiderült, milyen tél várhat a magyarokra: ez nagyon más lesz, mint azelőtt

agrarszektor.hu2024. szeptember 12. 13:32

A jövőben szubmediterránná fog válni Kárpát-medence éghajlata, ami azzal jár, hogy a csapadékos időszakok áttolódnak az őszi és a téli időszakra. Erről Sipos György, a Szegedi Tudományegyetem tanára beszélt, aki szerint a magyaroknak változtatniuk kell az eddig megszokott életükön. Kozák Péter vízügyi igazgató ugyanakkor emlékeztetett, az aszály természetes jelenség, de a klímaváltozás egyik következményeként előfordulási gyakorisága és tartóssága is nőtt az utóbbi években.
 

Idén nyáron teljesen kiszáradt a Balástya közelében található Őszeszéki-tó. A 71 hektáros horgásztóban egy csepp víz sem volt található, holott számos kedvelt halfaj élt vizében, és a térségben 143 védett, valamint fokozottan védett fajt tartanak számon. Nem messze innét, a mórahalmi Nagyszéksós-tó is kiszáradt, ahogy eltűnt a víz a Kakasszéki-tavakból is - olvasható az Index oldalán. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint bár

az aszály természetes jelenség, azonban a klímaváltozás egyik következményeként előfordulási gyakorisága és tartóssága is nőtt. További fontos jellemző, hogy gyorsabban alakul ki, mint a korábbi években, aminek egyik oka a hirtelen felmelegedés, a sokévi átlagértékeknél jelentősen magasabb napi maximum-hőmérséklet.

Szubmediterrán éghajlat a Kárpát-medencében

A hosszan tartó aszályos időszakban az alföldi folyók vízszintje alacsonyan van: a Maros több pontján szinte lábon át lehet kelni a folyón. Kozák Péter szerint a hidrológiai aszály elérte a folyókat is, azonban vízszintjeik még nem kritikusak. A Maroson fellelhetőek időnként homokpadok, az Alsó-Tiszán viszont egyáltalán nem fordulhat elő ilyen állapot.

A lábbal való átkelést sehol nem javasoljuk, bármilyen csábító egy homokpad a Maros vagy a Tisza mentén. Tudni kell, hogy a homokpadok közvetlen közelében akár olyan mélységek is kialakulhatnak, amelyek közvetlen életveszélyt okozhatnak

- figyelmeztetett Kozák Péter.

Sipos György, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének vezetője arról beszélt, hogy a globális felmelegedés következtében a francia gazdák már Dél-Angliában vásárolnak földeket, méghozzá azért, hogy megkezdjék a szőlőtermesztést a szigetországban. A szakértő hozzátette, hogy

a Kárpát-medencében az éghajlat szubmediterránná válik, ami azt hordozza magában, hogy az őszi és téli időszak csapadékosabb, ugyanakkor a nyár jóval szárazabb lesz.

A folyószabályzások előtt Magyarország mostani területe vízjárta táj volt, de a gazdasági érdekek miatt egyre több területet vontak be mezőgazdasági művelésbe. Sipos György szerint százötven éve még nem voltak tisztában a kis jégkorszak vagy a klímaváltozás fogalmaival, de érintőlegesen már akkor felvetődött, hogy egyszer majd hiányozhat a víz a tájból. De hogy ennyire, azt nem gondolták volna - tette hozzá a tanszékvezető.

Jó tanács a háztulajdonosoknak és a gazdáknak

Az ATIVIZIG igazgatója szerint a településeknek és az ingatlantulajdonosoknak növelniük kellene a beszivárgó és a zöldfelületek területét, valamint a belterületeken záportározókat kellene kialakítani. Kozák Péter emellett azt javasolta, hogy a mély fekvésű területeket - a mezőgazdasági művelésből kivonva - meg kellene hagyni vízjárta területnek. A mezőgazdasági földeken pedig úgy kellene növelni a talaj vízmegtartó képességét, hogy a gazdák szerves trágyát használnak, a mélyszántás helyett pedig úgynevezett bolygatás nélküli művelési módra térjenek át.

A folyó menti területeken a főmeder állandósult alacsony vízszintjei nem képesek elegendő vízzel ellátni a régi víz járta területeket, sőt inkább megcsapolják a környező felszín alatti vizeket, aminek következtében a talajvízszintek is süllyednek

- magyarázta az Kozák Péter.

Az árvizek idején ugyan van lehetőség a víz mentett oldalra történő kiengedésére, azonban ez a hidrológiai adottságok miatt csak rövid ideig lehetséges. Az így beadott vízkészlet nem teszi lehetővé elegendő víz biztosítását a kiszáradó területeken - tette hozzá a szakember.

Fel kell készülni újra az árvizekre

Az SZTE tanára szerint az éghajlatváltozásban megfigyelhető egyfajta ciklikusság. Az 1970-es évek egy árvizes időszak volt, míg az 1980-as, 1990-es évek viszonylag száraznak számítottak. Az ezredforduló megint csapadékosabb, árvizes időszakot hozott. Sipos György szerint valószínűleg az aszályos évek után újra kialakulnak árvizes időszakok is, a két jelenség ugyanis nem zárja ki egymást az egyre szélsőségesebbé váló éghajlat következtében. A tanszékvezető szerint ugyanakkor készülni kell a nagy árvizekre is.

Most kell lépnünk!

- jelentette ki Sipos György.

A tudós szerint a döntéshozók is csak akkor hozhatnak felelős döntéseket, ha minden információ a birtokukban van. Mint mondta, nem riogatni kell, hanem a politikát, a gazdaságot és az állampolgárokat felkészíteni a változásra, hogy később helyes döntéseket hozhassanak. Az SZTE tanszékvezetője szerint a Föld nem esik kétségbe attól, hogy három Celsius-fokkal melegebb lesz az átlaghőmérséklet. Az úgynevezett kréta időszakban és az azt követő paleocén időszakban a sarkvidéki területeken a jégsapkák helyett trópusi erdők voltak.

A mediterrán jellegű éghajlattal a csapadék egy jelentős része ősszel és télen hullik, míg a nyarak forróbbak és szárazabbak. Ez nem kedvez az évszázadok alatt kialakult mezőgazdasági kultúránknak. Ezért kell váltani. Biztos vagyok benne, hogy nagy kihívások előtt állunk, leginkább a vízgazdálkodásban érintettek, mert vízre egyre nagyobb igény lesz

- emelte ki Sipos György.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, vízgazdálkodás, mediterrán, vízhasználat, víz, árvíz, vízügy, árvízvédelem, klímaváltozás, éghajlatváltozás, kiszáradás, éghajlat,