Nagy roham várható: sokan juthatnak most így pénzhez Magyarországon

agrarszektor.hu2024. szeptember 12. 15:01

Az elkövetkező időszak bővelkedik a pályázati lehetőségekben, elsősorban a mezőgazdasági szektor számíthat támogatásokra, és jó esély nyílik az innovációs tervek megvalósítására is. Sokan elfelejtik, de azzal, hogy megvalósul egy beruházás, és a vállalkozás leadja a záró beszámolót, még nincs vége a projektnek. GINOP pályázatok esetén például 3 éven keresztül fenntartási jelentést kell benyújtani.

Egy pályázatot mindig akkor kell beadni, amikor a lehetőség elérhető, és tudjuk, hogy bár nem azonnal, de az elkövetkező 2-3 évben szüksége lesz a cégünknek fejlesztésre. „Nem jelennek meg minden évben ugyanarra a területre vonatkozó pályázatok, ki kell használni az elérhető támogatásokat

- hangsúlyozza Szűcsné Hován Szilvia, a Pályázat Neked vezető pályázatírója.

Finanszírozási lehetőségek feldolgozóüzemek, állattartó telepek és díszkertészek számára

Szeptember 17-én indul a feldolgozóüzemek támogatási pályázata, a vállalkozások 200 millió forinttól 5 milliárd forintig kérhetnek támogatást. A pályázat segítségével egyebek mellett új üzem építése, eszközök, gépek, gyártósorok beszerzése, meglévő épületek felújítása, korszerűsítése, energetikai beruházások finanszírozása, zöldmezős beruházás valósulhat meg. A támogatási igényt az élelmiszer-ágazatban, illetve az italgyártás területén működő cégek is benyújthatják, teljes üzemek újulhatnak meg - olvasható a cég közleményében.

Szeptember közepén és októberben érkezik az állattartó telepek pályázata két kiírásban, majd ezt követően a díszkertészek ágazatfejlesztési pályázatai érhetők el. Utóbbira zöldterület-kezelők is benyújthatják a pályázatukat, nem előírás, hogy mezőgazdaságból származó bevétellel is rendelkezzenek, de a zöldterület-kezelést TEÁOR kóddal kell igazolni.

Ritka alkalom a fővárosi cégeknek

Várhatóan október közepétől lesz elérhető egy innovációs pályázat a KKV-k számára, amelynek különlegessége, hogy nem tartalmaz területi megkötést, vagyis akár budapesti cégek is megvalósíthatják az innovatív elképzeléseiket. A támogatás 20 és 50 millió forint közötti, amely bértámogatásra, marketing- és szervezetfejlesztési tanácsadásra, valamint gép- és eszközbeszerzésre is fordítható.

Akár 150 milliós támogatás érhető el képzésekre

November 30-ig meghosszabbították a GINOP Plusz 3.2.1-21 program keretében elérhető, összesen 70 milliárd forintos kerettel meghirdetett munkaerőképzési pályázat beadási határidejét. A mikro-, kis- és középvállalkozások akár 75 millió, a nagyvállalatok pedig akár 150 millió forintos támogatást igényelhetnek. Az elnyert forrásból soft skill képzések, nyelvi képzések, informatikai képzések és szakmai képzések is megvalósíthatóak, illetve bértámogatás is igénybe vehető a munkavállalók kieső munkaidejére.

Leghamarabb decemberben, de nagyobb eséllyel januárban indulhatnak el a DIMOP Plusz támogatások. A program különböző feltételekkel kínál támogatást a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A felhívás és a pályázat az alacsony digitális intenzitással rendelkező KKV-k versenyképességének javítására fókuszál. Célja, hogy a piacon elérhető digitális megoldások bevezetésével növelje a vállalkozások hatékonyságát és jövedelemtermelő képességét.

Egyedi megoldások, win-win helyzet

Mivel pontozásos rendszer alapján dől el, hogy mely cég részesülhet a támogatásban, már előre tudható, hogy a benyújtott pályázati anyag hány pontos lesz az adott támogatás esetében. A siker titka a szakértő szerint a jó üzleti terv, egy jól átgondolt projekt, valamint a legpontosabb és a legtöbb dokumentációval ellátott pályázati anyag elkészítése.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, pályázat, mezőgazdaság, finanszírozás, állattartó-telep, felújítás, feldolgozóüzem, díszkertész,