Nem kapják meg a támogatásokat időben a gazdák

agrarszektor.hu2024. szeptember 12. 12:31

Az Európai Unió eszköznek tekinti a biogazdálkodást a fenntarthatóbb mezőgazdaság kiépítésében, ám számtalan tagállam, köztük Franciaország és Németország is küzd a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásainak kifizetésével az ökológiai termelésre áttérő gazdaságok számára. A franciáknál az elmúlt években komoly gondot jelent, hogy késve kapják meg a gazdák a pénzt, amelyet döntően a különböző informatikai hibák, valamint a támogatásokat elosztó helyi önkormányzatok erőforráshiánya okoz.

A napokban számolt be arról az FNAB, az ökológiai gazdálkodást védő francia egyesület, hogy megnyerték első jogi csatájukat a francia kormánnyal szemben, melyet azért indítottak, mert késnek az országban a KAP ökológiai átállást segítő támogatásainak kifizetései - írja az Euractiv. A lyoni, a bordeaux-i és a nantes-i közigazgatási bíróságok kimondták, hogy a francia államnak legfeljebb egy éven belül ki kell fizetnie a biogazdálkodásra való átállás támogatását a gazdáknak. Míg a 2021/2116-os uniós rendelet egyéves határidőt ír elő a KAP-támogatás kifizetésére, ez a szabály nem vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra való átállás támogatására. Az FNAB szorgalmazza, hogy ez utóbbit a többi támogatással azonos módon kezeljék.

Ezek a késések más uniós országokban is fennállnak, de nem akkora mértékben, mint a franciáknál. Németországban idén néhány hónapos késés volt jellemző, Írországban nemzeti közigazgatás nehézségekbe ütközött a KAP különböző finanszírozási rendszereinek összehangolása, de Spanyolország is problémák merültek fel. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, franciaország, kifizetés, európai-unió, önkormányzat, közös-agrárpolitika, biogazdálkodás, ökológiai-gazdálkodás, németország, spanyolország, ökológiai-gazdaság,