Egyre több ilyen kert van a magyar településeken: ennek sokan örülhetnek

MTI2024. szeptember 13. 16:27

A Felzárkózó települések program csaknem 200 hektárnyi parlagon hagyott kiskert újbóli művelését segítette idén az ország legszegényebb térségeiben - közölték a program szervezői. A felzárkóztatáshoz a program számára uniós forrást biztosítanak a Széchenyi 2020 programban, a megvalósításban csaknem 30 civil és egyházi szervezet vesz részt.

Az érintett mintegy 180 településeken a szezon végéig családonként átlagosan 60 ezer forint értékű terményt takarítottak be összesen 4500 kiskertből. A Felzárkózó települések Családi kert című részprogramja ehhez 45 ezer csomag vetőmagot és 24 ezer tő palántát biztosított - írták. A program segítségével a közlemény szerint évről évre többen alakítanak ki saját konyhakertet, és ezzel tapasztalatot szerezhetnek a háztáji gazdaságok működtetésében. A művelésbe vont területek általában helyi fogyasztásra termelnek, de néhány településen már feldolgozó és tartósító kisüzemek is működnek - közölték.

A Felzárkózó települések 2019-ben jött létre a kormány kezdeményezésére, előtte ilyen nagyságrendű, komplex fejlesztésre nem volt Magyarországon - olvasható a program honlapján. A bemutatkozó oldal szerint a kedvezményezett településeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján választották ki, az itt élők felzárkóztatása mindenkit érintő össztársadalmi ügy, nem csupán szociális vagy gazdasági kérdés - tették hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vetőmag, program, betakarítás, magyarország, kert, kiskert, település, konyhakert,