Elképesztő, mennyiért árulják most a körtét ezeken a piacokon

agrarszektor.hu2024. szeptember 13. 09:44

A tavalyinál 7%-kal alacsonyabb, de az előző évekhez képest kifejezetten magas a körte ára a lengyel piacokon. Ráadásul nem jelentkezik a betakarítást követően megszokott csökkenő ártrend sem.

A lengyel nagybani piacokon a körte szeptember elején a tavalyinál valamivel alacsonyabb árszintről indult, de a különbség nem túl nagy. Jelenleg a Conference körte ára régiótól és minőségtől függően a 3,00-4,00 PLN/kg (280-370 Ft/kg) közötti sávban alakul. Elsősorban a minőséggel kapcsolatosan merülnek fel problémák, mivel Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is igen forró volt az augusztus, ami a gyümölcshéjon napégést okozott, és a gyümölcshús minőségét is rontotta - írja a FruitVeB.

A nagybani piaci átlagár egy évvel ezelőtt 3,75 PLN/kg (345 Ft/kg) volt, most 3,50 PLN/kg (325 Ft/kg) ami éves szinten 7% körüli mérséklődést jelent. Fontos ugyanakkor, hogy az árak szeptember elején nem mutatnak egyértelmű csökkenő tendenciát, ahogyan az a betakarítási időszak ezen szakaszában általában be szokott következni, ebben a tekintetben inkább a tavalyihoz hasonló helyzet alakult ki. A Központi Statisztikai Hivatal becslései szerint Lengyelországban az idei termés mintegy 6%-kal lesz alacsonyabb a tavalyinál, ami azt valószínűsíti, hogy a megismétlődik az előző szezon forgatókönyve, és az étkezési körte árai az egész idény során magasak lesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, piac, nagybani, körte, nagybani-piac, betakarítás, lengyelország, augusztus, szeptember,