Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.13. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.13. péntek

agrarszektor.hu
Reggel keleten, délig északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.09.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.09.13.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.09.13.) napon.

2024.09.13. péntek: Reggel keleten, délig északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral. Az ország keleti harmadán zivatarok is kialakulhatnak. Délutántól délnyugat felől szűnik a csapadék, és a déli részeken - átmeneti jelleggel - szakadozik a felhőzet is. Az északnyugati szelet a Dunántúlon erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések kísérhetik, míg az ország keleti felén a keleties szél élénkül meg, helyenként erős lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Tiszántúlon 23 és 28, a középső tájakon 16 és 23, míg a Dunántúlon 9 és 15 fok között alakul, a nyugati határ mentén mérhetjük a legalacsonyabb, míg az északkeleti határ mentén a legmagasabb értéket.
Késő estére 8 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Ciklon örvénylik a következő napokban a Kárpát-medence felett, így mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.09.14 szombat: Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Nappal kisebb mennyiségű csapadék valószínű hazánk nagy részén, majd estétől ismét kiadós eső érkezik északnyugat, nyugat felől. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati szél megerősödik, késő délutántól sokfelé viharossá fokozódik. Keleten csak időnként élénkül meg a délnyugati, déli szél. A maximum 10 és 17 fok között várható.

Friss híreink:

Kiderült az igazság a magyar tejről, tojásról: jó, ha tudod, mi történik velük

A tej, a méz és a tej is igen kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon, az elmúlt években viszont rájárt a rúd a termelőkre és a fogyasztókra egyaránt. Utóbbiakat leginkább a durva áremelkedések érinthették meg, előbbieket azonban számos negatív hatás érte. A magyar méhészek év elején például csak nyomott áron, vagy sehogy sem tudták eladni a mézet, sok helyen hordókban állt a nektár. A termelésben is vannak meglepő számok az elmúlt 5 évet tekintve. Hogy pontosan mi, hogyan változott az említett ágazatokban, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Pagani: a területalapúnak maradnia kell a támogatási rendszerben

Határozottan kiáll az agrártámogatások területalapú megközelítése mellett a Copa-Cogeca – mondta el az Agrárszektornak adott interjúban az uniós érdekképviseleti szervezet főtitkár-helyettese. Patrick Pagani szerint a területi megközelítés stabilitást ad a támogatási rendszernek, ezen felül azonban új, az élelmiszertermelés stratégiai jelentőségéhez méltó megközelítésre van szükség az EU-ban. Ennek kialakításában számítanak az Unió minden fontos szereplőjére, így a Bizottságra is. Az egyeztetések során kompromisszumkész tárgyalásokra készülnek, de például a Mercosur-egyezményre továbbra is határozott nemet mondanak.

Változás jön a magyar növénytermesztésben: tovább tör előre a szója?

A hazai növénytermelőknek napjainkban rendkívül sok nehézséggel kell megküzdeni. A klímaváltozás már jól érzékelhető hatásai és a háborús konfliktusból adódó kihívások is változásra késztetik a termelőket. Arról, hogy pontosan milyen nehézségekkel kell szembenéznie ma a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, illetve, hogy mi jelentheti a kiutat, az Agrárszektor Bene Zoltánnal a Karintia Kft. cégvezetőjével beszélgetett. A téma szóba kerül a már hagyományos, Siófokon megtartandó Agrárszektor konferenciánkon is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt tartunk: a magyaroknak mára büdös lett ez a munka, jöhet a vendégmunkások kora

A 2024-es év időjárási szélsőségei komoly kihívásokat jelentettek a magyar szőlőtermesztés számára, azonban az új technológiai megoldások és fenntartható gyakorlatok segítették a minőség megőrzését. A szőlőültetvények 8%-át érintő tavaszi fagykárok következtében az érintett területeken a termés fele elveszett, míg a nyári aszály és egyenlőtlen csapadékeloszlás ellenére az idei szüret eredményei biztatóak: a bogyók koncentrált beltartalmuk révén kiváló minőségű borok készülhetnek. A modern technológiák, mint a zárt szüretelőkocsik és szárazjég alkalmazása, egyre nagyobb szerepet kapnak, miközben a munkaerőhiány továbbra is kihívást jelent. Az automatizálás előrehaladása mellett a fenntarthatóság szempontjából a vegyszerek csökkentése és a vízhasználat optimalizálása is előtérbe került.

Ingyen szedheted a legízletesebb magyar gombát: vigyázat, a boltokban horroráron kapható!

Nem véletlenül tartjuk a magyar erdők egyik legínycsiklandóbb gombájának az ízletes vargányát, ugyanis intenzív aromái semelyik másik gombáéhoz sem hasonlíthatók. A vargánya köztudottan a legdrágább itthon is megtermő gombafélék közé tartozik, azonban – habár ezt az erdei gyűjtögetés szerelmesei már alapból tudják – az erdőben most bőséggel szedhetjük. Az idei esős nyár kedvező hatással volt az erdei gombák fejlődésére, ha sikerül ráakadnunk a kincset érő termőhelyekre, nyert ügyünk van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?