Itt a figyelmeztetés: csak ez a 6 megye úszhatja meg ma az óriási esőt

agrarszektor.hu2024. szeptember 13. 08:46

Első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben 13 megyében az eső miatt, 24 óra alatt akár 30 mm eső is eshet ezeken a területeken pénteken Magyarországon. Emellett elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt 9 megyére, az erős széllökések miatt pedig 4 megyére. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent és esetenként jégeső is hullhat helyenként pedig a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. 

A HungaroMet tájékoztatása szerint ma a 24 órás napi csapadékösszeg a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. A középső országrész északi területein, illetve éjfélig északkeleten is van esély 20 mm-t meghaladó csapadékösszegek kialakulására.

Reggel a középső országrészben és északkeleten van esély egy-egy zivatarra. Késő délelőttől, éjfélig az ország északkeleti harmadában számíthatunk zivatarok kialakulására viharos széllökés (60-75 km/h), intenzív csapadék (10-20 mm), esetleg kisebb méretű jég kíséretében. Délután az Alföldön, illetve az északkeleti tájakon egy-egy intenzívebb zivatar sem kizárt (> 70 km/h, jégeső ~ 2 cm-es átmérővel).

Ma hajnali óráktól az északnyugati területeken, illetve a Bakonyban ~60-80 km/h körüli széllökések várhatók északnyugati irányból. Sopron térségben egy-egy 90 km/h körüli vagy afeletti széllökésre is van esély. A szél a késő esti órákra mérséklődik a Bakony térségében.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, időjárás, időjárásváltozás, zivatar, szél, figyelmeztetés, vihar, másodfokú, széllökés, szélvihar, elsőfokú,