Kettészakadt az ország: keleten még augusztus van, nyugaton már november

Kettészakadt az ország: keleten még augusztus van, nyugaton már november

agrarszektor.hu
Nem csak zord hajnalra ébredtek a Dunántúliak, a délelőtt folyamán is a szeptemberi időjáráshoz képest szokatlanul hideg van Vasban, Veszprémben és Zalában. Az ország keleti tájain ebből egyelőre nem sokat éreznek, Szabolcsban még tartja magát a szinte nyárias időjárás – derül ki az Időkép adataiból.

Mintha nem is egy ország lenne Magyarország nyugati és keleti fele, annyira jelentős hőmérsékleti eltéréseket tapasztalhatunk ma. A betörő hidegfront magyarázza a jelenlegi helyzetet, de általános jelenség, hogy - kisebb mértékben - mindig van különbség.

A Dunántúl nyugati részén érvényesül az Alpok hatása, befolyásolják az időjárást az országba Győr környékén betörő szelek, valamint a Balaton és a Bakony, illetve a Tapolca környéki hegyek is. Az Alföldön általában a Délvidék felől érkező hatások dominálnak, a síkvidék nyaranta kedvez a felmelegedésnek és régóta megfigyelhető, hogy a nyugatról érkező csapadék csak részben, vagy sehogy sem ér el az ottani tájakra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hidegfront a Duna vonaláig

A mostani, nyugat felől érkező hidegfront azonban látványos darabot harapott ki a Dunántúlból és egyelőre az Alföld felé tart, ahol még nem érvényesülnek a hatásai.

Figyelemreméltó, hogy Sárvár jobbára sík vidéken fekszik, ám a Dunántúl magasabban fekvő pontjain ennél is hidegebb van.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?