Figyelem! Durva árvizek lehetnek itthon, ezt minden magyarnak tudnia kell

MTI2024. szeptember 14. 09:32

Karácsony Gergely főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el valamennyi budapesti árvízvédelmi szakaszra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Azt írták, a főpolgármester az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése és a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján a Dunán érkező, igen gyors emelkedésű árhullám miatt hozta meg az intézkedést. A készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg, továbbá felkészülnek a várhatóan szükséges, ideiglenes védművek kiépítésére.

A Dunán az árhullám a jelenlegi előrejelzések szerint nyolc méter körüli vízállás mellett, a jövő hét második felében tetőzik, mértéke várhatóan meghaladja a tavaly decemberi és idén júniusi árvíz vízszintjét, de a pénteki prognózis alapján nem éri el a 2013-as nagy árvíz idején tapasztalt vízállást - ismertették. Közleményükben kiemelték, hogy az elmúlt évtizedben számos olyan fejlesztés történt, ami megkönnyíti az árvízi védekezést, ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a III. kerületben és a Margitszigeten homokzsákok alkalmazására és ideiglenes védművek kiépítésére is sor kerülhet.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan vasárnap délutántól a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja, erről péntektől a parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyez el. A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat nem nyitják újra. Az alsó rakpart többi szakasza lezárásának pontos időpontjáról szombaton, a friss előrejelzések ismeretében hoz döntést a főpolgármester. A főpolgármester a vízügyi szakembereknek és a közszolgáltató vállalatok munkatársainak az árvízi védekezésben való közreműködésért, a budapestieknek pedig a megértésükért előre is köszönetet mond.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
duna, árvíz, időjárás, árvízvédelem, budapest, előrejelzés, időjárásváltozás, idő, csapadékhullás, árhullám, vízállás, szombat,