Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.14. szombat

agrarszektor.hu2024. szeptember 14. 07:45

Általában erősen felhős vagy borult idő lesz - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.09.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.09.14.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.09.14.) napon.

2024.09.14. szombat: Általában erősen felhős vagy borult idő lesz. Reggel, délelőtt átmenetileg kevesebb helyen, majd délutántól ismét egyre többfelé várható eső, záporeső, estétől érkezhet kiadósabb mennyiség. A Dunántúlon erős, viharos, míg délutántól, késő délutántól egyre nagyobb területen erősen viharos széllökésekre kell számítani! Az ország keleti felén csak helyenként élénkül meg a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. Késő estére 10 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Ciklon örvénylik a következő napokban a Kárpát-medence felett, szombaton már egyértelműen a hidegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.09.15 vasárnap: Jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Reggel, délelőtt kiadós eső várható hazánk nagy részén, délutántól csökken a csapadék intenzitása és területi kiterjedése. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, máshol csak időnként erősödik meg a szél. A csúcsérték jellemzően 11 és 17 fok között, északkeleten 18, 19 fok körül várható.

Friss híreink:

Hihetetlen, de igaz: ennyire nem veszik már ezt a traktort a magyarok

2024 augusztusában a magyar gazdák 53,7 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 nyolcadik hónapjához képest azonban 76,2 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka augusztusbanban a John Deere volt, amelyből 21-et adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 8 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Fendt, a negyedik a Kubota, az ötödik pedig a VST volt az év nyolcadik hónapjában. Miután májusban kilökték az élről az addig szinte mindig vezető John Deere-t, múst úgy tűnik augusztusban sikerült visszatalálnia a dobogó tetejére.

Kiderült az igazság a magyar tejről, tojásról: jó, ha tudod, mi történik velük

A tej, a méz és a tej is igen kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon, az elmúlt években viszont rájárt a rúd a termelőkre és a fogyasztókra egyaránt. Utóbbiakat leginkább a durva áremelkedések érinthették meg, előbbieket azonban számos negatív hatás érte. A magyar méhészek év elején például csak nyomott áron, vagy sehogy sem tudták eladni a mézet, sok helyen hordókban állt a nektár. A termelésben is vannak meglepő számok az elmúlt 5 évet tekintve. Hogy pontosan mi, hogyan változott az említett ágazatokban, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Pagani: a területalapúnak maradnia kell a támogatási rendszerben

Határozottan kiáll az agrártámogatások területalapú megközelítése mellett a Copa-Cogeca – mondta el az Agrárszektornak adott interjúban az uniós érdekképviseleti szervezet főtitkár-helyettese. Patrick Pagani szerint a területi megközelítés stabilitást ad a támogatási rendszernek, ezen felül azonban új, az élelmiszertermelés stratégiai jelentőségéhez méltó megközelítésre van szükség az EU-ban. Ennek kialakításában számítanak az Unió minden fontos szereplőjére, így a Bizottságra is. Az egyeztetések során kompromisszumkész tárgyalásokra készülnek, de például a Mercosur-egyezményre továbbra is határozott nemet mondanak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így lett magyarok tömegeinek luxus az iskola: a gazdag gyerek gazdag, a szegény itt szegény marad

Magyarországon egyre fokozódó probléma az elszegényedés, egyre nagyobb olló nyílik az ország egyes régiói között, emiatt az iskolakezdés is egyre nagyobb terhet ró a szegénységben élő családokra. A folyamatosan tornyosuló problémák komplex megoldásokért kiáltanak, azonban a lemaradást rendkívül nehéz behozni, hiszen az már túl sok embert, és túl sok generációt érint.

Katasztrófális helyzetben a MÁV: jöhet a jegyáremelés?

Továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak a MÁV háza táján, ahol ezen a héten is több komoly meghibásodás történt egyes szerelvényeknél. A tiszafüredi állomás közelében kedden gyulladt ki a Debrecenből Füzesabonyba tartó vonat mozdonya. Még ugyanazon a napon pedig egy Székesfehérvárra közlekedő vonat motorterében csaptak fel a lángok, ami miatt a vonat nem közlekedett tovább. A MÁV mozdonyparkjának átlagos életkora közelíti a 40 évet. Jellemzően a dízelmozdonyoké a magasabb, azok 50 év felé járnak. A folyamatos meghibásodások ellenére a kormány - a GYSEV kivételével - parkolópályára tette a járműbeszerzéseket. Az utolsó új jármű 2022 októberében érkezett meg, ez volt a 40. Stadler KISS emeletes motorvonat. Azóta nemhogy új jármű nem érkezett, egyetlen új beszerzési szerződést sem írtak alá, így a következő három-négy évben garantáltan nem lesz új vonat. A felújítási munkák elégtelensége miatt a pályaállapotok folyamatosan romlanak. A MÁV hálózatának több, mint harmadát a pályaállapot miatti sebességkorlátozások terhelik. Pongrácz Gergely, a Magyar Közlekedési Klub elnöke a HelloVidék megkeresésére elárulta, hogy melyek a legrosszabb vonalak, hogy mi áll a folyamatos késések mögött.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,