Hatalmas viharok jönnek Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu2024. szeptember 14. 10:34

Általában erősen felhős vagy borult idő lesz. Reggel, délelőtt átmenetileg kevesebb helyen, majd délutántól ismét egyre többfelé várható eső, záporeső, estétől érkezhet kiadósabb mennyiség. A Dunántúlon erős, viharos, míg délutántól, késő délutántól egyre nagyobb területen erősen viharos széllökésekre kell számítani! Az ország keleti felén csak helyenként élénkül meg a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. Késő estére 10 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ma napközben a Dunántúl északnyugati felén a legerősebb széllökések egyre nagyobb területen meghaladják a 70 km/h-t. Késő délutántól várhatóan tovább fokozódik a szél, kiemelten a Soproni-hegység, Kőszegi-hegység, illetve a Bakony és a Balaton környezetében 90-110 km/h, késő estétől akár 110-120 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Az időjárási helyzetre való tekintettel a legmagasabb fokú, piros riasztás is kiadásra kerülhet elsősorban a fent említett térségekben, különösen a vasárnapra virradó éjszaka során - írja a met.hu.

Szombaton a délutáni, esti óráktól ismét egyre nagyobb területre terjed ki a csapadéktevékenység, amely vasárnap is folytatódik. Kitekintés vasárnap délig: szombat délutántól a lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 mm-t. A lehulló csapadék mennyisége várhatóan délkeleten lesz a legalacsonyabb, míg a nyugati és középső megyékben, illetve az Északi-középhegység térségében egy szélesebb sávban többfelé 30-50 mm feletti csapadékösszeg valószínű.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, időjárás, dunántúl, időjárásváltozás, meteorológia, vihar, széllökés, csapadékhullás, viharos-szél,